Джип блъсна и уби пешеходец на бул. "Симеоновско шосе"

27-годишен мъж загуби живота си на столичния булевард "Симеоновско шосе", след като беше блъснат от джип. Шофьорът избяга, но след това се предаде сам в полицията. Вижте повече подробности в прякото включване на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:06, 12.11.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Сигналът за инцидента е подаден малко преди 7 ч тази сутрин. Младият мъж е пресичал в участък, където мантинелата е прекъсната, а наклонът позволява на шофьорите да карат бързо. Екипът на Спешна помощ е пристигнал на място няколко минути по-късно, но раните от удара са били изключително тежки и младият мъж е издъхнал на място.

По информация на МВР шофьорът на джипа е избягал, а след това сам се е предал в Първо районно управление. Неофициално, става въпрос за възрастен мъж на около 65 години. Той не е употребил алкохол. По време на разпита в полицията се е наложило да бъде откаран в болница, защото му прилошало.

Според експерти поставянето на повече повдигнати пешеходни пътеки ще намали инцидентите. Те са подходящи за прави дълги булеварди с по няколко ленти, тъй като се виждат отдалеч, а шофьорите намаляват инстиктивно.

Илия Тодоров, Асоциация на пострадалите при катастрофи: Важно е също така те да бъдат добре осветени, защото особено в този момент от годината, когато дните са по-къси и имаме повече тъмни часове е много важна видимостта на пешеходците.

Практиката показва, че най-уязвими сред пешеходците са именно децата и възрастните. Често тъмните дрехи, особено през зимата, ги правят невидими на пътя. Затова експертите съветват да се носят ярки цветове, както и светлоотразителни елементи, които могат да спасят човешки живот.

Илия Тодоров, Асоциация на пострадалите при катастрофи: Човек с тъмни дрехи бива забелязан от едва 20-30 м, особено ако липсва осветление. Един светлоотразителен елемент може да бъде забелязан от 100, дори 200 метра в зависимост дали е на къси или дълги светлини автомобила.

Практиката показва, че инцидентите рязко намаляват след поставянето на повдигнати пешеходни пътеки.

За съжаление, това е поредният нещастен случай на пътя. Статистиката на МВР показва, че от началото на месеца в пътни инциденти са загинали 15 души, а ранените са близо 250.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трамвай блъсна жена в центъра на София
Трамвай блъсна жена в центъра на София
Между 17 и 18% увеличение за учителските заплати от 1 януари 2020 г.
Между 17 и 18% увеличение за учителските заплати от 1 януари 2020 г.