НОВИНИ

Един от символите на Париж: Художниците от Монмартр недоволстват

Художниците от Монмартр се оплакват, че вече не могат да творят на прочутия парижки хълм и заплашват да се преместят на друго място. Артистите са в района още от ХIХ век и са един от символите на френската столица.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:49, 04.08.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Монмартр - едно от най- романтичните места на планетата. Милиони туристи идват в подножието на базиликата Сакре Кьор, за да погледат художниците и платната им. Но спокойствието на творците е нарушено. Около 300 души са разпределени в общо 140 "парцела" от по един квадратен метър за всеки.

Паскал, художник: "Това не е достатъчно за един художник. Краката на стативите стърчат, когато вали чадърите притесняват съседния художник. Задушаваме се. Искаме масите да бъдат преместени малко по - назад - това е."

Проблемът е, че през лятото околните заведения използват все повече и повече от площада и притискат художниците.

Мидани, художник: "80% от пространството е заето от маси и столове денем и нощем,от април до ноември. Прекалено е."

Художниците опитали да преговарят с властите. Миналия месец дори прибрали четките и излезли на протест пред общината, но исканията им останали без отговори. Сега са готови да предприемат следващата крачка.

Мидани, художник: "Ако искат целия площад, ще им го дадем. Ще отидем на друг площад наблизо - Плас де-з-Абес, точно до метрото или на Плас Шарл Дюлен, недалеч оттук. И тогава туристите от цял свят ще знаят, че вече не сме на Монмартр."

Според художниците, многобройните туристи идват тук именно заради тях и картините им, а ресторантите и кафенетата печелят от това и би трябвало да се съобразяват с хората на изкуството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започна 15-ото издание на събора на народното творчество Пирин пее
​Започна 15-ото издание на събора на народното творчество "Пирин пее"
Колко опасно може да бъде морето през август?
Колко опасно може да бъде морето през август?