НОВИНИ

Единствената скална църква в Югозападна България се намира в община Петрич

Единствената скална църква „Св. Панталеймон” в Югозападна България се намира в община Петрич. За нея сведения съществуват още от Средновековието, но поради безстопанственост мястото е почти разрушено. През 2015 година жители на селата Левуново и Генерал Тодоров се обединяват и я възстановяват.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Бързачка
14:05, 19.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Дълги години за храма „Св. Пантелеймон” не е имало кой да се грижи и затова той започнал да се руши. Местните се обединили и с общи усилия го възстановили в реалните му размери. В църквата се съхранявали и няколко старинни икони, но при умишлен палеж през миналата година били унищожени.

Добри Мавриков: „Нямаме охрана, няма кой постоянно да се грижи. Появяват се хора, които рушат, които крадат от парите, дарени по иконите, парите събрани от свещите, които се горят.”

Според жителите на селото, мястото е лековито и често туристи с различни заболявания преспиват тук с надежда да получат изцеление.

Добри Мавриков: „Защото е известно, че Свети Панталеймон е лечител и е помагал на хората в нужда. Говори се, че тогава с водата помага на зрението, помага и на други заболявания. Хората са видели ефект от цялата тая работа, а и още повече, че тогава вярата ги е събирала хората на това място.”

Според легенди, които се разказват от възрастните хора, отшелническият път на Свети Иван Рилски е започнал от това място, дори е преспивал тук. Всяка година на 27 юли вярващи християни от цяла Югозападна България се събират край църквата за нейния храмов празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна КСНС при президента
Започна КСНС при президента
Парламентът прие промени в Закона за туризма
Парламентът прие промени в Закона за туризма