НОВИНИ

Египетският "Индиана Джоунс" иска да участва в разкопките у нас

За новите открития около смъртта на Тутанкамон, търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний, както и за проучванията с робот в Голямата пирамида във Военния клуб говори световноизвестният египтолог Д-р Захи Хауас.

Диана Миткова
от Диана Миткова
17:23, 09.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още
египетският индиана джоунс иска участва разкопките нас

Днес египетският "Индиана Джоунс" се срещна с министъра на културата Вежди Рашидов. На срещата присъстваха и посланика на Арабска република Египет в София - Н. Пр. г-жа Манал ел Шинауи, както и българският историк-египтолог проф. Сергей Игнатов.

Самият Д-р Хауас не идва за първи път в България, а на срещата сподели, че има желание да участва в разкопките в "Долината на българските царе". Според него има много общо между древните египтяни и траките. В края на срещата Вежди Рашидов изпрати своя гост с подарък - копие на златната маска на Терес от Тракийските гробници, както и една книга за Казанлъшката гробница.

Вежди Рашидов - министър на културата: Египет е една магия! Тя е една голяма загадка и тя е чудовищна. Щастлив съм, че се запознахме на живо с вас. Вие сте една легенда.
Д-р Захи Хауас - египтолог: Скали и пясък. И влизайки навътре в тунели и подземни пътеки и коридори. Това е червеният килим за мен. А това, което се случва в момента в Сирия, в Либия и в Ирак, е че светът вижда че ние губим една велика цивилизация заради атаките на терористи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 9 февруари
Новините в 100 секунди на 9 февруари
 Жестоката влакова катастрофа в Германия
Жестоката влакова катастрофа в Германия