НОВИНИ

ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с коронавируса

Европейската комисия отпуска 232 милиона евро за борба с коронавируса. Брюксел следи отблизо ситуацията с разпространението на вируса в Италия и ще изпрати мисия там, съвместно със Световната здравна организация.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:07, 24.02.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Според Брюксел до сега КОВИД-19 е причинил смъртта на 2600 души в света. Еврокомисарите по здравеопазването и управлението на кризи съобщиха тази сутрин, че засега няма основание въвеждане на забрани в пътуванията или затваряне на граници. От Брюксел поясняват все пак, че контролът по границите е в правомощията на отделните държави-членки.

Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазване: Следим отблизо развитието на ситуацията в Италия. Това скоростно разпространение на вируса през уикенда показва колко бързо може да се променят нещата. Ситуацията в Италия буди тревоги и показва колко е важно държавите членки да са подготвени в случай, че самите бъдат изправени пред подобно предизвикателство.
Янес Ленарчич, еврокомисар по управление на кризите: От тези повече 230 милиона евро 114 милиона евро ще бъдат отделени за глобална подготовка по призива Световната здравна организация. 15 милиона евро ще отидат за подкрепата на партньорски държави за засилване на тяхната подготвеност. 100 милиона евро са отделени за финансиране на изследвания, развитие на ваксини и лекарства като 45 милиона от тях са принос от фармацевтичната индустрия. 3 милиона евро ще отидат, за да подкрепят усилията на държавите членки, които са осигурили защитни материали и облекло за Китай и за репатриране на европейски граждани от Китай.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пари за новата библиотека във Варна
Няма пари за новата библиотека във Варна
Арестуваха директора на Басейнова дирекция Пловдив, има съмнения за злоупотреби
Арестуваха директора на Басейнова дирекция Пловдив, има съмнения за злоупотреби