НОВИНИ

Д-р Гълъбова: Случаят с нападнатото момче показва апатия и страх в обществото

Случаят с грабежа над 14-годишно момче в градския транспорт, без никой от свидетелите да реагира, предизвика остри реакции на възмущение в обществото и в социалните мрежи. Какво показва безразличието на пътниците, пред които се случва актът на насилие - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 24.02.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За мен водеща в този случай е апатията, категорична е д-р Гълъбова. Страхът е разбираема човешка реакция и да - в България да се противопостави на насилник, на психопат, има сериозни рискове да бъдеш нападнат агресивно, допълни тя.

Д-р Цветеслава Гълъбова: В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо.

Въпросът е някой да реагира, да си помисли какво следва ако в случая това е неговото дете, или самият той. За децата е разбираемо да живеят във виртуалната реалност, но все повече възрастни го правят и този инцидент е показателен за това, допълни д-р Гълъбова.

Д-р Цветеслава Гълъбова: На нас българите все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници.

Категорично при извършителите има чувство за безнаказаност, най-вероятно не им е за първи път подобно поведение и смятат, че трябва по този начин да изразят своите емоции.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре.

Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред, допълни още д-р Гълъбова.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на полицията и прокуратурата в Басейнова дирекция-Пловдив
Акция на полицията и прокуратурата в Басейнова дирекция-Пловдив
Разпитват за обяснения шофьора на автобуса, в който нападнаха момче
Разпитват за обяснения шофьора на автобуса, в който нападнаха момче