НОВИНИ

Започват изслушвания за екстрадицията на Джулиан Асандж

В Лондон започват изслушвания по искането за екстрадиция на Джулиан Асандж. Той е обвинен от САЩ за разпространение на секретни документи през 2010 г, повечето свързани с войната в Ирак и с американските операции там.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:40, 24.02.2020
Чете се за: 00:36 мин.
По света

САЩ искат да изправят на съд основателя на "Уикилийкс" по 18 обвинения, включително за нарушения на Закона за шпионажа. Ако бъде признат за виновен, той рискува 175 години затвор.

По план изслушванията в Лондон по искането за екстрадиция ще продължат четири седмици, като през тази ще бъдат представени само първоначалните аргументи.

Процесът вероятно ще продължи до лятото. Пред лондонския съд днес се очакват обичайните протести. Такива вече имаше в събота с участието на бадащата на Асандж - Джон Шиптън.

Джон Шиптън, баща на Джулиан Асандж: Това ще бъде краят на неговия живот. За това се безпокоя. Ще продължат да правят същото като през последните 9 години - да унищожат Джулиан и "Уикилийкс", да потискат пресата и журналистите, издателите. Нищо няма да се промени, докато Джулиан не бъде свободен.

Основателят на "Уикилийкс" е задържан под стража от миналия септември. Той изтърпява 50-седмична присъда за нарушаване на условията по гаранцията му, докато е бил в Еквадорското посолство в Лондон.

Той влезе в сградата през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които впоследствие бяха отхвърлени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно ли е Европа да бъде климатично неутрална до 2050 г.?
Възможно ли е Европа да бъде климатично неутрална до 2050 г.?
Отрицателни са пробите за коронавирус на китайския гражданин, починал в Банско
Отрицателни са пробите за коронавирус на китайския гражданин, починал в Банско