НОВИНИ

ЕК подкрепя България за газовия хъб "Балкан"

Европейската комисия ще подкрепи усилията на България за изграждането на газовия хъб "Балкан". Това заяви еврокомисарят по промените в климата и енергетиката Мигел Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов. Канете уточни, че България има шанс да стане регионален газов лидер. По думите му, целта на Европейската комисия е да диверсифицира източниците на природен газ, за да не се повторят кризите от 2005 и 2009 година. Борисов от своя страна заяви, че достъп до газовия хъб може да има и за руски природен газ, ако се изпълняват условията и правилата на ЕС.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Анна Андреева
17:23, 26.05.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

България има пълния потенциал да се превърне в газов лидер в Централна и Югоизточна Европа, заяви комисарят по промените в климата и енергетиката Мигел Канете. Идеята за газовия хъб "Балкан" се е развила изключително добре за една година и има пълната подкрепа на Еврокомисията, тъй като носи сигурност на доставките за Европа.

;
Мигел Канете, еврокомисар по климата и енергетиката: Този газов хъб, разбира се, ще даде възможност за ползване на различните източници на газ, включително и руски. Основната ни цел е диверсифициране както на източниците на газ, така и на трасетата и доставчиците. Но тук искам да подчертая, че ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да бъде разработен този Европейски газов хъб на територията на България.
;

Според Канете реализирането на газовия хъб ще минимизира за в бъдеще сценарий като тези от 2005 и 2009 година. Премиерът Борисов посочи, че за разлика отпреди година и половина сега ЕК има доверие в българското правителство, че проектът ще бъде реализиран.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Преди година и половина нямаше доверие. Тогава се опитваха да излъжат ЕК, да излъжат своите партньори, да се поемат ангажименти, търсейки комерсиални резултати, и затова нищо не се получаваше.
;

Борисов заяви още, че с реализирането на интерконекторите с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция - България има шанса да стане мащабен газов пазар. Газовият хъб ще е отворен и за руски газ - ако се спазват европейските правила.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Плюс нашите находища, плюс това, което през интерконектора от Гърция и от други места, които в момента изграждаме, на практика ние правим един голям пазар, защото ако една стока минава само в едната посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме газа с гърци, турци, румънци, македонци и изобщо в целия регион, и нашите тръби са достъпни до всеки, който иска да превози газ, това отговаря ли на Третия либерализационен пакет, отговаря ли на разбирането на Брюксел, отговаря.
;

Акцент в работата на България и ЕК остават и доразработването на междусистемните газови връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, допълни Канете.

;
Мигел Канете, еврокомисар по климата и енергетиката: Създаването на интерконектори е изключително трудно нещо. А ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес, свързани с енергетиката и искам да подчертая, че по отношение на България нещата вървят по-ускорено отвсякъде другаде, Вашата страна е лидер в усилията за осигуряване на сигурност на доставките и също така имате потенциала да станете един от най-важните газови хъбове в Европа и Ви подкрепяме напълно.
;

Канете похвали правителството на Борисов още, че е преизпълнило целите за намаляване на вредните емисии във въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде ще живее семейство Обама, след като през януари напусне Белия дом?
Къде ще живее семейство Обама, след като през януари напусне Белия дом?
Започна срещата на лидерите на най-развитите държави
Започна срещата на лидерите на най-развитите държави