НОВИНИ

​ЕК повиши прогнозите за зимния икономически растеж на България

Според т.нар. "зимен" доклад на Европейската комисия страната ни разчита на силния износ. Потреблението ще е основният двигател на икономиката ни през 2017 г.

​ек повиши прогнозите зимния икономически растеж българия
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 04.02.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

ЕК подобри прогнозите си за икономическия растеж на България и вече очаква повишение на БВП с 2.2 %, което се дължи главно на експортния сектор и публичните инвестиции, въпреки слабото вътрешно потребление. Това сочи публикуваният днес "зимен" доклад на Европейската комисия, който се отнася за всички страни от еврозоната.

Ръстът се дължи на увеличението на износа в първите три тримесечия на годината, но се отчита по-слаба динамика на промишлеността и търговията на дребно. Прогнозите са за ръст на икономиката на страната ни с 1.5 процента през 2016г., който да стане 2% през 2017 г.

Според оценките на ЕК ръстът на потреблението през 2015 година е бил 0,7%, като от една страна то е било подкрепено от ниската инфлация и евтините горива, но от друга - потискано от слабия ръст на заплатите. Очакванията са вътрешното потребление да бъде основният двигател на икономиката ни през 2017 г.

Заетостта расте през първото деветмесечие на 2015 година, подкрепена от повечето работни места в промишлеността, ИКТ сектора и строителството. Очакванията са в края на годината България да отчете ръст на заетостта от 0,3 на сто. Прогнозата на ЕК е тенденцията да се задържи и да достигне до 0,4% ръст през тази година и 0,5% - през 2017 година, което означава ниво на безработица от 9,4 на сто през тази и от 8,8% през следващата година.

През 2016 година инфлацията в страната ще остане отрицателна .. През 2017 г. ще има завръщане към положителни стойности.

От Комисията предупреждават и за ограничаване на ръста на инвестициите през следващите две години, причинено от липсата на подкрепа за изграждането на бизнес средата и сдържания приток на чуждите инвестиции. Износът пък може да се окаже под заплаха от геополитическата нестабилност в основни търговски партньори.

Според доклада растежът в страните-членки продължава с умерено темпо, главно благодарение на потреблението. Очаква се растежът в еврозоната да се повиши до 1,7 % през тази година спрямо 1,6 % през миналата и до 1,9 % през 2017 г. . Очаква се действието на някои благоприятни за растежа фактори да се засили и да бъде по-продължително от прогнозираното. Сред тези фактори са ниските цени на петрола, благоприятните финансови условия и ниският обменен курс на еврото. Същевременно рисковете за икономиката стават по-отчетливи, появяват се и нови предизвикателства: забавеният растеж в Китай и други бързо развиващи се пазарни икономики, слабата световна търговия, както и геополитическата и свързаната с политиката несигурност.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: ​Премахването на Шенген би се отразило отрицателно на европейската икономика
ЕК: ​Премахването на Шенген би се отразило отрицателно на европейската икономика
Необичайна църква построиха в Тайван
Необичайна църква построиха в Тайван