НОВИНИ

ЕК предложи мерки за борба с онлайн дезинформацията

Европейската комисия предложи днес мерки за борба с онлайн дезинформацията. Те включват нови правила на работа за онлайн платформите и насърчаване на качествената журналистика и медийната грамотност.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:35, 26.04.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Първата стъпка в борбата с дезинформация е изработването на общ кодекс за поведение на онлайн платформите. Те трябва да показват кога става въпрос за спонсорирано съдържание, включително политическа реклама и кой го плаща. Брюксел ще финансира и създаването на независима европейска мрежа на проверителите на факти - експерти, които придобиват все по-голяма популярност в Америка и Западна Европа.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество: Над 60% от европейските граждани по време на нашата обществена дискусия ясно казаха, че доверените проверители на информация са ключов елемент в борбата с дезинформацията. Това са експерти, които в рамките на няколко минути могат ясно да идентифицират първоизточника на информация, ясно да покажат, че става въпрос за дезинформация.

Все повече от големите европейски медии назначават такива експерти. В белгийското политическо списание "Кнак" имат щатен проверител на фактите.

Ян Ягерс - проверител на факти - сп. "Кнак": Мисля, че ако подобно нещо може да се случи в Европа - една мрежа, в която системно да се обменят идеи и знание, това със сигурност ще бъде от ползва за демокрацията.

В Белгия проверката на факта вече се изучава и някои в журналистическите факултети.

Проф. Риа Хорис - преподавател във висшето училище по журналистика "Еразъм" в Брюксел: Ако има мрежа на европейско ниво, това ще е много полезно, особено когато става дума за европейски теми - тогава един белгийски проверител на факти ще може лесно да обменя информация с колегите си в България, Франция или Англия например. Тогава и самите те ще бъдат по-силни.

Брюксел ще следи до есента дали новите мерки за борба с дезинформацията действат. Ако не - през декември ще предложи и законодателни инициативи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдум за спасяване на античен град, застрашен от строежа на АМ Струма
Референдум за спасяване на античен град, застрашен от строежа на АМ "Струма"
Здравната каса започна спешна проверка в столичната болница Света Екатерина
Здравната каса започна спешна проверка в столичната болница "Света Екатерина"