НОВИНИ

Етичното отразяване на децата в медиите

България е единствената държава в Европейския съюз, където деца се лишават от свобода за извършена противообществена проява, а не престъпление. Затова, УНИЦЕФ и Асоциацията на Европейските журналисти в България настояват за нов закон, който да забрани тази практика. Това стана ясно на международна конференция за правилното отразяване на свързани с децата факти в медиите. Организациите представиха и първия пътеводител за етично отразяване на деца.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:30, 26.04.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Да бъдат лишавани от свобода малолетни и непълнолетни деца за противообществени прояви позволява закон, приет преди 60 години. Противообществена проява е термин, който няма юридическа стойност - може да е действие като бягство от дома или просия, но въпреки това е наказуемо.

Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ в България: "Ние трябва да чуем мнението на децата, ако е възможно да ги накараме да участват в решенията, които ги афектират и да ги защитаваме от всичко, което може да им навреди."

Повече от осем години са били необходими за изработването на нов проектозакон по този проблеми, той вече е публикуван за обществено обсъждане. Ако новите разпоредби бъдат приети, малолетни изобщо няма да бъдат лишавани от свобода, а на мястото на интернатите, ще бъдат изградени образователни, а не наказателни центрове. На днешния международен форум, разследващи журналисти от САЩ и Великобритания представиха авторски филми, които разглеждат проблеми около престъпленията, извършвани от деца и показват защо етичното им отразяване е ключово.

-"Използвах специфични методи във филма, за да разкажа историята на децата, но по начин, който е уважителен към тях."

-"Ние сме длъжни не само да ги отразяваме, ами и да променяме посоката на разговора."

На конференцията беше представен и т.нар. пътеводител за правилното представяне на децата в медиите, особено когато те са в уязвимо положение. Като положителен пример за това беше даден репортаж на Българската национална телевизия, част от съвместната кампания с УНИЦЕФ - "Моят глас е важен".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната каса започна спешна проверка в столичната болница Света Екатерина
Здравната каса започна спешна проверка в столичната болница "Света Екатерина"
Обвинения на ГЕРБ срещу БСП за роднински назначения в община Болярово
Обвинения на ГЕРБ срещу БСП за роднински назначения в община Болярово