НОВИНИ

ЕК с нов пакет от мерки за по-широко използване на еврото

Брюксел е разработил пакет с мерки за по-широко използване на еврото в стратегически сфери като енергетика, суровините и самолетостроенето, за да ограничи доминиращата роля на долара в качеството му на световна резервна валута. Това съобщава в. "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на проектодокумент на Европейската комисия (EK).

bnt avatar logo
от БТА
14:02, 04.12.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света
нов пакет мерки широко използване еврото

Според авторите на този документ засилването на международната роля на еврото е необходимо за повишаването на икономическия суверенитет на еврозоната, като се има предвид политиката, водена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според Европейската комисия страните от ЕС трябва да гарантират, че договорите, които сключват "в рамките на междудържавните енергийни споразумения" са в евро. Сега над 80 процента от вноса на енергоресурси в ЕС е в долари.

Тези стъпки придобиват особено значение за Брюксел, като се имат предвид усилията на европейските страни да запазят споразумението с Иран, което ограничава ядрените разработки на Техеран, отбелязва изданието.

На 8 май Тръмп обяви изтеглянето на Вашингтон от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. Това означаваше постепенно възстановяване на санкциите срещу Техеран, както и спрямо трети страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският премиер потвърди отмяната на повишението на данъците за горивата
Френският премиер потвърди отмяната на повишението на данъците за горивата
Арестуваха новия бос на сицилианската мафия точно преди да го коронясат
Арестуваха новия бос на сицилианската мафия точно преди да го "коронясат"