НОВИНИ

ЕК срещу "Епъл" - битка за милиарди

Безпрецедентно решение на Европейската комисия. Брюксел постанови, че американският технологичен гигант "Епъл" трябва да плати 13 милиарда евро на Ирландия. Причината е, че според Еврокомисията, данъчните облекчения, предоставени на компанията, са незаконна държавна помощ от страна на Ирланция. От Епъл обявиха, че решението застрашава както инвестиции, така и работни места на Стария континент.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:15, 30.08.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

След разследване, продължило три години, ЕК постанови - данъчните облекчения за "Епъл" в Ирландия са незаконни.

Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията: "Европейската комисия реши, че данъчните облекчения на "Епъл" в Ирландия са незаконни. Двете данъчни постановления на Ирландия са намалили изкуствено данъчното облагане на Епъл за над две десетиления в нарушение на правилата на ЕС за държавно подпомагане. Сега Епъл трябва да възстанови данъците на стойност 13 милиарда евро плюс лихвите".

В Ирландия корпоративният данък е 12%, а "Епъл" е най-печелившата компания в света. През 2013 година тя е плащала в Ирландия корпоративен данък от 1%, докато през 2014 година той е паднал до 0.005%. Това й е дало нечестно предимство пред конкурентите ѝ, смята Еврокомисията. Европейските правила забраняват на националните данъчни власти да предлагат данъчни облекчения само на избрани компании, без те да важат и за другите.

Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията: "Решението изпраща ясно послание. Страните - членки не могат да дават нечестни данъчни облекчения на подбрани компании. Без значение дали са европейски или чуждестранни, големи или малки, част от консорциум или не."
;

Ирландия обяви дълбоко несъгласие с решението, което ще обжалва. Служителите на "Епъл" в страната са 6000. Ирландия традиционно привлича големи компании с най-ниския корпоративен данък в Европа. От "Епъл" също ще обжалват, а коментарът им беше, че Брюксел иска да пренапишат историята на компанията в Европа. Американските власти също са меко казано недоволни. От финансовото министерство предупредиха, че решението застрашава "духа на икономическото партньорство" между Съединените щати и Европа.

Европейската комисия разследва облагите за "Епъл" в Ирландия като част от по-широко дългогодишно проучване на данъчните отстъпки, предоставяни от страни членки на ЕС на мултинационални корпорации. Ако обжалването на успее, сумата ще е най-голямата глоба в историята на "Епъл", но 13 милиарда евро са едва 6% от паричните наличности на компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лагера протестира срещу организация на движението в квартала
"Лагера" протестира срещу организация на движението в квартала
САЩ пред дилема - Турция или кюрдите
САЩ пред дилема - Турция или кюрдите