НОВИНИ

Еколози блокираха движението на булеварда "Евлоги Георгиев"

Природозащитници затвориха кръстовището между булевардите "Евлоги Георгиев" и "Драган Цанков" половин час. Еколозите излязоха на протест срещу строежите в планините и в частност на нов кабинков лифт в Банско.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:22, 11.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Те настояват на Пирин Рила и Витоша да не се строи. Протестът е провокиран и защото екозлози са изведени от кръгла маса за бъдещето на българските курорти.

Причината е, че природозащитниците са излезли пред присъстващите и са искали да бъдат чути, но организаторите са ги отстранили от залата.

Информацията, че ще се строи втори кабинков лифт на Банско е опровергана от пресцентъра на МС.

Очаква се обаче решението на РБ, което ще стане ясно следващата седмица, за да се реши точно как ще бъде променен Концесионният договор, защото в него има много неясноти. Това показва доклад, който преди време беше направен, давността му е от 2001 г.

Още снощи екоминистърът Ивелина Василева каза, че няма инвестиционни намерения. подадени в екоминистерството и затова няма никакъв процес.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: Знаете, че това е Национален парк там има изрични изисквания, които са свързани с международното законодиодатслство, те обаче не касаят буферните зони на Банско и на Добринище. Т.е няма проблем за развитието на ски туризма в буферните зони на Банско и Добринище. Това трябва да е ясно. Няма внесено инвестиционно предложение.
Николина Ангелкова - министър на туризма: Не зная защо лифт се възприема като някаква страшна дума. При положение, че лифтовете са най-екологичния вид транспорт и те не служат само затова скиорите да ги ползват да карат ски, а служат за целогодишен достъп екологичен в планината, включително и през лятото, което за нас е много важно, за да имаме целогодишен планински туризъм. Не само зимен ски туризъм.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Престижно отличие за Езиковата гимназия в Благоевград
Престижно отличие за Езиковата гимназия в Благоевград
Зачестява употребата на комбинация от наркотици
Зачестява употребата на комбинация от наркотици