НОВИНИ

Експерти: Повече Европа във военно отношение е в основата на всичко

България има нужда от повече Европа във военно отношение. В това бяха единодушни проф. Михаил Константинов и политологът Антоний Тодоров.

bnt avatar logo
от БНТ
22:55, 10.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Проф. Михаил Константинов: България се нуждае от сигурни гаранции за защита на своите граници. И стана ясно, че това не е само от мигрантската вълна, а вече има сериозни заплахи, които идват от една съседна държава. Ако на нашата граница не дойдат европейски войски, които никой не смее да нападне, ще бъдем прегазени, както беше прегазен Кипър, както Косово беше откъснато от Сърбия и както Крим беше откъснат от Украйна. Видя се, че НАТО не гарантира от такъв сблъсък вътрешен. Гърция и Турция бяха членки на НАТО, когато почти се сбиха 1974 година. Кака така стана, че половината Кипър го няма. Повече Европа във военно отношение. Ако няма сигурност, няма държава, няма нищо.
Антоний Тодоров, преподавател в НБУ: За разлика от НАТО Европа възникна на съвсем друг принцип. Тя е мека сила. Дори и да изгради собствена отбрана, това няма да бъде ядрото на ЕС. Ядрото на ЕС е нещо съвършено друго. И като казваме повече Европа, това означава тези стандарти, които всичките искаме да се прилагат и в България ефективно да се прилагат. Когато някакви стандарти не са наред, нека да бъдат най-добрите в ЕС. България трябва да сложи на масата собствен проект. Не трябва да очаква да се присъедини към предложението на един или друг. България казва не иска този сценарий. Кой от останалите четири.

Според проф. Константинов в момента сценарий, който не поставя на първо място сигурността на Европа, той няма шанс да бъде реализиран и освен това той ще бъде предателство към Европа. Не може да има нищо хубаво, ако няма Европа като защитена крепост, каза още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пребиха общински съветник от Петрич
Пребиха общински съветник от Петрич
Джон Савидж: Достойнството държи човека изправен
Джон Савидж: Достойнството държи човека изправен