НОВИНИ

Експерти призовават за пътна карта на местата с концентрация на ПТП-та

Интензивният и натоварен трафик трябва да се изведе от населените места, заяви в Сутрешния блок на БНТ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев по повод вчерашния инцидент, при който ТИР се вряза в къща в село Борован. Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов обясни, че е поставил въпроса пред АПИ да се направи пътна карта на местата с концентрация на пътно транспортни произшествия, но отговор не получава.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 18.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Специално за мястото на инцидента в Борован, а и на всички населени места, където има крива, е елементарно да се постави предпазна мантинела, която малко или много би попречила да се случи подобно събитие, заяви Алекси Стратиев.

Йонко Иванов от своя страна каза, че преди десетина дни е поставил въпроса кога ще има пътна карта на местата с концентрация на ПТП-та, като в тази карта влизат и малките населени места.

"Отговор не получавам година и половина вече от АПИ", каза Иванов.

А нещата според него не са толкова сложни. Трябва отговорните хора да си разпределят обязаностите, които трябва да свършат и в продължение на месец и половина да дадат местата, където минават пътнотранспортни средства и където има концентрация на ПТП-та. За още месец и половина те биха могли да се обезопасят.

Стратиев заяви, че местата с повече ПТП-та се знаят. През 2004-та и 2005-та година е направен географски атлас, на който са отразени тези места с червени точки.

"Би трябвало хората това да го знаят и да го знаят и институциите, за да не се случват такива произшествия. АПИ трябва да обезопаси тези места, за да не попадат в тази карта", каза още Стратиев.

Вижте още в разговора трябва ли да се третират като велосипеди електронните тротинетки и кой контролира поставянето на газови уредби в автомобилите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо в Пловдив ще отдават на концесия стадионите на символични суми?
Защо в Пловдив ще отдават на концесия стадионите на символични суми?
Пенка Георгиева: Безопасен тютюн и безопасно пушене няма
Пенка Георгиева: Безопасен тютюн и безопасно пушене няма