НОВИНИ

Експерти: Проблемът с ваксините у нас е в лошото планиране

В студиото на Денят започва д-р Хасърджиев от Националната пациентска организация каза, че е наложително да бъде променен методът за осигуряване на ваксини у нас. А управителят на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев заяви, че един от проблемите довели до затрудненията на здравното министерство е лошото планиране, което до голяма степен е и заради честата смяна на министъра на здравеопазването.

bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 19.06.2018
Чете се за: 01:26 мин.
Още

Очакваме при делото срещу Петър Москов да се разбере дали държавата е ощетена, но по-големият въпрос е в системата за ваксините, заяви д-р Хасърджиев. Безопасността на ваксините е въпрос за Европейската агенция по лекарствата, добави той, като изтъкна, че заводът, в който са били произведени въпросните ваксини, е произвеждал ваксини, използвани за България. Той призова да не се говори излишно за опасността за ваксините, особено с оглед на антиваксиналните движения.

Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация: Въпросът е как се достигна до цялата ситуация. Ваксините се доставят и поръчват по начин, който не познолява ваксините да идват в България навреме, не позволява на държавата да договяра достатъчно добри условия с производителите. В световен мащаб има плроблем с производството на ваксините. Те не се произвеждат за ден, планират се с две години напред.
;

И двамата лекари се обединиха около мнението, че въпросът с ваксините трябва да се решава в перспектива.

Д-р Хасърджиев подчерта, че при съвременните ваксини рисковете са минимални и благодарение на тях се избягват множество заболявания. Той допълни, че въпросната ваксина, внесена от Турция, е била широко използвана преди България да влезе в ЕС, а опасността ѝ се превишава.

;

Според д-р Дечев има категорично доказани неща, които не са обект на това дело - допуснато е да се използват нерегистрирани ваксини, преминаването им е станало с нередовни документи, съвсем осъзнато вносът и приложението на ваксините са направени с доклад към МС, който му позволява бартерната сделка, заяви д-р Дечев. Така по думите му е създаден риск за децата, защото ваксините не са преминали мерките за безопасност на ЕС, тъй като са били нерегистрирани.

д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на болница св. Иван Рилски: Винаги е имало проблем с доставките на ваксините. За пръв път се отива към такъв начин за решаване на проблема. Имало е документирани предложения за регистрирани у нас ваксини, които г-н Москов е пренебрегнал. Това води до подозрението, че има и друг интерес, освен медицинския.
;

Казусът с Медицинския одит не трябва да се гледа в тесен спектър, тъй като проблемът на агенцията е в това, че е подчинена на министъра. Това означава, че агенцията трябва да проверява принципала си - Министерството на здравеопазването, заяви д-р Дечев.

д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на болница св. Иван Рилски: Тази агенция трябва да бъде изведена от това състояние, за да упражнява качествен контрол.

Д-р Хасърджиев допълни, че по света подобни агенции са изведени извън принципала си и включват широк обществен контрол, в който място имат и лекарите.

Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация: Хора и граждани са сезирали агенцията по съмнения за нарушения, но рядко се е стигало до решения в полза на гражданите и пациентите. Смисълът на агенцията не е наказание, а да се предотвратят в бъдеще подобни казуси.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският парламент разглежда законопроекта за договора с Гърция
Македонският парламент разглежда законопроекта за договора с Гърция
Образователни медиатори се борят за успешната интеграция на деца от малцинствата
Образователни медиатори се борят за успешната интеграция на деца от малцинствата