НОВИНИ

Експерти: ​Църквата в село Черноземен се нуждае от спешно укрепване

Църквата „Свети Георги" в пловдивското село Черноземен, която започна да се руши преди дни, е в критично състояние и се нуждае от временно укрепване, което да осигури безопасното й възстановяване.Това показа направената днес проверка на място от експерти. Преди време църквата имаше възможност да бъде ремонтирана с европейски средства, но пловдивският митрополит Николай отказа.

bnt avatar logo
от Д. Димитров, Ст. Станчев
16:15, 25.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Влизането в двора на храма беше първото препятствие пред комисията, която тази сутрин по спешност пристигна в Черноземен. Огледът на отломките от рухналото предверие и вътрешността на църквата потвърдиха опасенията, че състоянието на сградата е критично.

Арх. Слави Славов, Инспекторат за опазване на културното наследство - Министерство на културата: По абсидата има много голяма пукнатина и също тук в зоната на емпорията и камбанарията.
Гюрга Бочуклиева: Не можем вече да бием и камбаната, тя е наклонена и ако я бием, ще падне цялата камбанария и става лошо.

Според оценката на консултантите близо 300 хиляди лева са необходими само за направата на 12-метрови бетонни пояси около нестабилните колони на паметника на културата. Укрепването на храма ще струва скъпо, защото основите на църквата лежат върху подземна река.

Стоян Вачев, консултант по проекта: Църквата на тази основа стои нестабилно и затова се е разцепила на три части.


;

На парчета е и вярата на хората, че в храма отново ще има богослужение. Объркан и смутен от случилото се е свещеникът на Черноземен.

Отец Георги: Моето желание е да мине комисията и от там нататък очаквам някакви указания, предписания.

Препоръката на експертите е църквата да бъде обезопасена, защото не е изключено целият храм да рухне.

Арх. Слави Славов, Инспекторат за опазване на културното наследство - Министерство на Културата: Грижа за укрепването на сградата се налага да се вземе веднага. Кой трябва да го направи? Собственикът, разбира се.

Процедурата за опазване културния паметник задължава кметът на община Калояново съвсем скоро да свика разширена комисия, в която да има представители на Националния институт за недвижимо културно наследство. Те трябва да изготвят окончателен протокол с предписания за обема и видовете работи, които трябва да се извършат за укрепване на сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изхвърлени отпадни води вероятно са убили рибата по река Чепеларска
Изхвърлени отпадни води вероятно са убили рибата по река Чепеларска
Жителите на Драгалевци искат канализация
Жителите на "Драгалевци" искат канализация