НОВИНИ

Жителите на "Драгалевци" искат канализация

Жители на квартал "Драгалевци" в София настояват спешно да започне изграждането на колектор за отпадни води, който да свърже квартала с канализацията на София. Проблемът там е от години, но въпреки това застрояването на големи жилищни сгради продължава.

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 25.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Ако не започне спешно изграждане на канализация, жителите на квартала заплашват, че ще блокират улици в София отново, както преди седмица затвориха булевард "Черни връх" с жива верига.

Людмила Димитрова, инициатива "Жените за Драгалевци": "В крайна сметка ние нямаме канализация, в същото време се разрешава изграждане на жилищни блокове, който нямат нужните пречиствателни съоръжения. В рамките на последните две години започнаха да си изливат уж пречистени те им води по улиците, в канавките."

Заради преливащите отпадни води по улиците, хората ще поискат проверки от Басейнова дирекция и оценки на здравния риск. Те се опасяват, че заради водата може да се активизира и свлачище в района, и предлагат тръбата на колектора да се изгради под ремонтиращият се в момента булевард „Черни връх“. Според кмета на район "Драгалевци" обаче това е невъзможно, защото главният колектор се намира до улица „Филип Кутев“ и трябва да мине през терени, които са частна собственост.

Инж. Теодор Петков, кмет на район "Витоша": "Проблемът с продължаването е, че има отчуждителни процедури, две от които са в съда, и докато те не приключат, не може да продължи изграждането на този главен канализационен клон. В който всичко ще се заусти."

За да се ограничи количеството на изхвърляни отпадни води хората предлагат да се ограничи и строителството в района, това обаче е невъзможно защото правото на строеж се определя от Закона за устройство на територията.

Владимира Владимирова, инициатива "Жените за Драгалевци": "Всъщност искаме не само канализация, искаме да се подобри инфраструктурата на квартала, дотолкова доколкото искаме метрото да стигне до околовръстното, за да можем да облекчим и трафика, който минава."

От инициативата "Жените за Драгалевци" са поканили на среща тази сряда и кмета на София - Йорданка Фандъкова, за да търсят решения на проблемите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: ​Църквата в село Черноземен се нуждае от спешно укрепване
Експерти: ​Църквата в село Черноземен се нуждае от спешно укрепване
22-годишен работник в тежко състояние след инцидент на тунел Витиня
22-годишен работник в тежко състояние след инцидент на тунел "Витиня"