НОВИНИ

Незаконна сеч около Дряновския манастир

Незаконна сеч в големи размери са засекли инспектори от Регионалната дирекция по горите във Велико Търново. При рутинна проверка в района на Дряновския манастир е констатирано, че са отсечени 631 дървета, с общ обем 349 кубика. До момента е установено, че незаконната сеч е извършвана безнаказано в продължение на месец.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
07:19, 25.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Инспекторите са установили, че фирмата, извършвала незаконната сеч е имало сключен договор с Търновската митрополия за санитарна сеч в района на Дряновския манастир. Договорът обаче е бил нарушен и са изсечени десетки ценни дървесни видове.

Николай Николов - директор РДГ - Велико Търново: „Бяха извършени съответните замервания и се установи, че са отсечени, на тази цялата територия 631 дървета от дървесни видове - чер, благун, зимен дъб, липа и други, като незаконно изсечената дървесина се равнява на 349 куб.м.“
;

Сечта е започнала в началото на юни. След намесата на инспекторите, тя е спряна незабавно.

Николай Николов - директор РДГ - Велико Търново: "Изпращат се сега от нас сигнални писма до районна прокуратура за търсене на наказателна отговорност на извършителите. На място са съставени два акта - за водачи на товарни автомобили, които са нямали разрешен достъп до горската територия и предстои съставянето на няколко акта на хората, които не са упражнили, лесовъдите, които не упражнили необходимия контрол по провеждането на сечта“.

По случая е образувано досъдебно производство. Ще бъдат съставени още актове на виновните лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-слаба реколта от домати тази година в Петричко
По-слаба реколта от домати тази година в Петричко
Две години по-късно - довършват важни възстановителни ремонти във врачански села
Две години по-късно - довършват важни възстановителни ремонти във врачански села