НОВИНИ

​ЕП гласува резолюция за системните нарушения на правата на ромите в ЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предупреди, че може да подаде оставка, ако концепцията за ромите не бъде приета. Европейският парламент гласува резолюция, с която осъжда системните нарушения на правата на ромите в страните от Европейския съюз. В текста се изразява загриженост за техния достъп до образование, здравеопазване, както и до пазара на труда.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:07, 12.02.2019
Чете се за: 01:28 мин.
По света

Споровете около проблемите на ромите отекнаха и тук в пленарната зала на ЕП в Страсбург по време на резолюция за ромите. Това се случи в същия ден, в който вицепремиерът Красимир Каракачанов предупреди, че може да подаде оставка, ако не бъде приета концепцията за ромите. В предаването "Още от деня" на БНТ Искрен Веселинов каза, че от ВМРО са готови да излязат в опозиция и че властта не е самоцел.


;

ЕП всъщност гласува резолюция, в която призовава за по-широко представителство на ромите в институциите, в администрацията, в политиката и в медиите. Ангел Джамбазки заяви в залата, че в България зачестяват случаите на нападение на роми над полицаи и че тези проблеми не могат да се решат с приемането на резолюция. От ДПС пък защитиха гласуваната резолюция.


Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО: Абсолютно лицемерие. Пореден безсмислен документ, пълен с клишета. Аз съм сигурен, че един и същ документ сигурно е обсъждан 30 пъти. Високопарни приказки, никакъв реален резултат. Подобни документи единствено мотивират неправителствени организации, които от това живеят. Грантови защитници на несъществуващи човешки права. По тази причина гласувах против. Ясни са проблемите в циганските гета, ясно е как да бъдат разрешени, това е съвсем очевидно.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС: Ние гласувахме за резолюцията, защото смятаме, че е единственият начин да бъде интегрирано ромското малцинство, а то е едно от най-големите в Европейския съюз, е чрез образование и социално включване.Очаквам да се вслушат в позицията на ЕП и апелът ми е най-вече към най-голямата управляваща партия в лицето на ГЕРБ, защото това, което се предлага от Обединените патриоти е категорично неприемливо и противоречи на всички демократични стандарти.


;

И още една ключова тема в дневния ред на ЕП - изказването на италианския премиер Джузепе Конте, което се очакваше с особен интерес заради напрежението през последните дни между Италия и Франция и отзоваването на френския посланик от Рим. Това се случи след като стана ясно, че италиански вицепремиер се е срещал и е разговарял с лидери на френските "жълти жилетки".

В повече от 30-минутното изказване Джузепе Конте не спомена нито дума по тази тема. Той обаче беше провокиран от изказвания на евродепутати от различни политически сили, които заявиха, че от напрежението между двете държави няма да спечели никой и че двете страни ще платят висока цена.


Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Хората все повече обедняват, обезверени са, популизмът на 21-ви век налага радикални действия. Разделението в двустранен план означава, че Европа не е в състояние да предложи решения. Късно започнахме работа по миграционния въпрос.

Според италианския премиер Европа в момента е на решаващ кръстопът и решенията, които ще бъдат взети са от ключови решения за бъдещето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готвят промени в наредбата за ТЕЛК
Готвят промени в наредбата за ТЕЛК
БНТ получи голямата награда на SOS Детски селища
БНТ получи голямата награда на SOS Детски селища