НОВИНИ

Въвеждането на нови касови апарати ще се отрази върху цената на горивата

Въвеждането на исканата система с нови касови апарати, които правят „разбивка“ на цената на горивата, ще се отрази върху крайната цена на продукта. За това предупреди председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Банчев в студиото на „Още от деня“. Той предупреди, че даденият срок до 1 април ще бъде непосилен за половината търговци на гориво и бензиностанции и допълни, че е до 1 юли е другият срок за въвеждане на нови касови апарати, което създава двойна работа.

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 12.02.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

За два месеца не може да се изпълни искането да се подменят касовите апарати по всички бензиностанции в страната, заяви Светослав Бенчев. Той припомни, че вече има изискване до 1 юли също трябва да се подменят фискалните апарати, което означава, че се създава двойна работа.

Апелът на Българската петролна и газова асоциация е двата срока да се уеднаквят, заяви Бенчев.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: За да изпълним изискването да покажем т.нар. „покупна цена“, всеки един обект трябва да бъде свързан с централата на компанията, където имат информация за тази цена. От там трябва да отиде в бензиностанцията и след това в НАП, което иска модификация на множество системи и фискални апарати.

На 1 април половината от бензиностанциите няма да могат да отворят, предупреди Бенчев.

;

Бенчев подчерта, че браншът не се обявява против контрола върху горивата.

По думите му обаче разбивката на цената на горивото няма да даде полезна информация, защото в маржа на бензиностанциите ще са включени всичките им разходи, а и защото отваря възможността за фалшифициране на разбивката чрез куха фирма.

В рамките на Петролната и газова асоциация няма фирми, които печелят на практика, но губят счетоводно, заяви Бенчев, но допълни, че „пазарът е доста широк“.

Въвеждането на исканата система ще се отрази върху цената на горивата, но не се знае с колко, завърши Банчев. В зависимост от веригите, разходите им за новия софтуер и апарати може да достигне петцифрена сума в евро, дори повече, допълни той. Бенчев отхвърли възможността търговци на гориво да спекулират с това повишаване на цената.

„Картел в България няма“, заяви Бенчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в подкрепа на венецуелската опозиция в Каракас
Протест в подкрепа на венецуелската опозиция в Каракас
​НАТО призова Русия да се върне към ракетния договор
​НАТО призова Русия да се върне към ракетния договор