ЕП ще изслуша Мария Габриел през юни

Изслушването на Мария Габриел от европейския парламент ще стане най-вероятно през юни. Това потвърди през БНТ самата тя в Страсбург. Това е следващата стъпка по пътя й към Европейската комисия, след като вчера Жан Клод Юнкер одобри кандидатурата й. Депутати от различни политически семейства и от различни държави реагираха позитивно на номинацията на Габрел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:55, 17.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Цифрова икономика и общество е ресорът, който Мария Габриел ще поеме в комисията Юнкер. Преди това обаче тя трябва да бъде одобрена от бившите си колеги в Европейския парламент. Сандра Калиенте от групата на ЕНП смята, че това ще бъде най-големият тест в живота ѝ.

Сандра Калниете, зам.-председател на Групата на ЕНП, Латвия: Тя работи здраво, добър колега е и двете сме в Комисията за външни отношения. Като бивш комисар аз мога да кажа, че сега тя е изправена пред може би най-важния тест в нейния живот - въпроси и отговори пред Европейския парламент. Желая й издръжливост и спокойствие, за да отговаря перфектно, кратко и компетентно.

Според Елмар Брок от Германия Бойко Борисов е направил добър избор за комисар.

Елмар Брок, евродепутат от Групата на ЕНП, Германия: Мисля, че номинацията на Мария Габриел е много добър избор на премиера Борисов. Вярвам, че тя ще окаже влияние, познава работата, познаваме я като много опитна, интелигентна жена и заради това смятам, че тя е добър избор за Европа и добър избор за България.

Ана Гомеш от Португалия коментира, че Габрел работи здраво и вярва в европейските ценности.

Ана Гомеш, евродепутат от Групата на социалистите, Португалия: Сигурна съм, че тя ще се отдаде на задълженията си, че работи здраво и винаги ще спазва европейските ценности и ще се опитва да ги насърчава. Убедена съм в това, тъй като зная как работи в Европейския парламент. Аз не съм от нейното политическо семейство, но много уважавам и се възхищавам на работата й като парламентарист. Поздравления от колегите си в парламента Мария Габриел получи и на чист български.
Дейвид Макалистър, евродепутат от ЕНП, Германия: И позволете последна бележка - единствените думи, които мога да говоря на български: “Поздравления, Мария!”
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гърция е напълно блокирана от обща национална стачка
Гърция е напълно блокирана от обща национална стачка
Протест на родители на деца с увреждания
Протест на родители на деца с увреждания