НОВИНИ

„Епъл“ се е настанила в данъчно убежище на остров Джързи

Калифорнийската компания „Епъл“ беше уличена, че се е настанила в данъчно убежище на остров Джързи в Ла Манша, съобщи BBC, като се позова на документи от т.нар. „Парадайз пейпърс“ („Досиетата от рая“). Офшорни компании на острова държат ключа към 252-е милиарда офшорни долара на калифорнийския гигант. Няма нищо незаконно в това, което „Епъл“ прави, а компанията остава един от най-големите вносители на данъци в света, отбелязват от BBC.

епъл настанила данъчно убежище остров джързи
bnt avatar logo
от БНТ
23:01, 06.11.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Все пак, калифорнийският гигант може да избегне внасянето на милиарди долари данъци, допълва BBC. „Епъл“ твърди, че тази уредба на фирмата не ѝ позволява да избягва плащането на данъци.

През 2013 г. „Епъл“ беше обвинена в противоречиви данъчни практики около плащането на данъци в Ирландия, припомня BBC. Чрез вратичка в закона компанията е успявала да насочи печалбата от продажбите си извън Америка, които са 55% от общия ѝ приход, чрез ирландски подизпълнители, които не са принадлежали към нито една държава и така са избягвали данъци. Така, вместо да плаща ирландския корпоративен данък от 12,5% или американския от 35%, „Епъл“ е успяла да намали данъците си от печалбата от продажби извън САЩ до 5%, а в някои години - до 2%.

;

След разкритията „Епъл“ е преместила офшорния си финансов център на о-в Джързи, предава BBC, като цитира документите от т.нар. „Парадайз пейпърс“

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасно замърсяване на въздуха след големия пожар край Велико Търново
Няма опасно замърсяване на въздуха след големия пожар край Велико Търново
Саудитска Арабия счита Ливан за враждебна държава
Саудитска Арабия счита Ливан за враждебна държава