НОВИНИ

Eвакуираха 9000 жители от район на голям пожар край Мадрид (СНИМКИ)

Испанските власти евакуираха близо 9000 жители от градче близо до Мадрид, край което сутринта избухна силен пожар в бунище за стари гуми.

bnt avatar logo
от БТА
21:03, 13.05.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
eвакуираха 9000 жители район голям пожар мадрид снимки

Пожарът на нерегламентираното бунище край Сесеня изглежда е бил предизвикан умишлено. Стълбът от черен токсичен дим се виждал чак от Мадрид, на 30 км от пожара. Близо 9000 жители вече са напуснали домовете си. Решението за евакуацията било взето поради метеорологичните условия в района на пожара, чийто дим се разнася от ветровете към близките населени места. Засега няма сведения за пострадали хора.

Според испански медии горящото нерегламентирано бунище за стари гуми е най-голямото по рода си в страната. То се е появило още през 90-те години на миналия век и оттогава само се разраства, за да достигне сегашните си размери от близо 10 хектара, или 14 футболни игрища.

Бунището е било обявено за незаконно още през 2003 г. Решение на проблема обаче така и не е било намерено. Природозащитници предупреждават от години за екологичните рискове във връзка с бунището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев: До 30 юни ще обявя дали ще участвам в президентските избори
Росен Плевнелиев: До 30 юни ще обявя дали ще участвам в президентските избори
Тревога заради разлята киселина в ж.к. Дружба
Тревога заради разлята киселина в ж.к. "Дружба"