САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Евродепутатите обсъждат кандидатурата на Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Евродепутатите обсъждат кандидатурата на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка. Тя обаче е във Вашингтон, където се подготвя сесията на Международния валутен фонд. Повече за дебатите в Пленарната зала - на живо от Европарламента в Страсбург - от Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:43, 17.09.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Продължават дебатите относно кандидатурата на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка и в този момент, но в началото на разискванията докладчикът от Комисията по икономическите заяви, че тяхната позиция е, че Лагард е подходяща за този пост. Същата позиция изрази председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Валдис Домвровскис, заместник -председател на ЕК: Кристин Лагард отговаря на изискванията. Нейната кандидатура е много важна за равенството на половете в ЕЦБ. Ролята на банката не може да бъде подценявана, тя осигурява стабилност на цените. Решителните действия на ЕЦБ по време на финансовата криза позволява да се избегнат заплахите от дефлация и позволява на икономиката да се възстанови през последните години.

След дебатите в пленарна зала предстои и тайно гласуване. Така ЕП ще изрази също своята позиция дали Лагард е подходяща за този пост.

Европейската централна банка е централната банка на 19 държави, които са приели еврото и нейната цел е да поддържа ценовата стабилност в еврозоната. Ето защо е толкова важно кой ще я оглави.

По-рано комисарят по климата представи как върви подготовката за среща на върха по въпросите на климата.

През юни миналата година мнозинството от европейските лидери подкрепиха предложението на Комисията - Европа да стане климатично неутрална до 2050 г, което изисква радикална трансформация на икономиката и обществото.

Мигел Каниете - комисар по климатичните действия и енергетика: ЕС повишава амбициозността си от 90-те години. Ние намаляваме емисиите с 22 % от 2017г., а БВП нарасна с 58 на сто за същия период. 23 процентово увеличение се очаква между 2015 и 2030 - с два пъти по-бързи темпове.

ЕС запазва своя ангажимент да засили международното финансиране за климатични мерки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тържествен водосвет за Деня на София
Тържествен водосвет за Деня на София
Цистерна се вряза в къща в Борован, двама души са пострадали
Цистерна се вряза в къща в Борован, двама души са пострадали