НОВИНИ

Евродепутатите обсъждат кандидатурата на Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Евродепутатите обсъждат кандидатурата на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка. Тя обаче е във Вашингтон, където се подготвя сесията на Международния валутен фонд. Повече за дебатите в Пленарната зала - на живо от Европарламента в Страсбург - от Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:43, 17.09.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Продължават дебатите относно кандидатурата на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка и в този момент, но в началото на разискванията докладчикът от Комисията по икономическите заяви, че тяхната позиция е, че Лагард е подходяща за този пост. Същата позиция изрази председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Валдис Домвровскис, заместник -председател на ЕК: Кристин Лагард отговаря на изискванията. Нейната кандидатура е много важна за равенството на половете в ЕЦБ. Ролята на банката не може да бъде подценявана, тя осигурява стабилност на цените. Решителните действия на ЕЦБ по време на финансовата криза позволява да се избегнат заплахите от дефлация и позволява на икономиката да се възстанови през последните години.

След дебатите в пленарна зала предстои и тайно гласуване. Така ЕП ще изрази също своята позиция дали Лагард е подходяща за този пост.

Европейската централна банка е централната банка на 19 държави, които са приели еврото и нейната цел е да поддържа ценовата стабилност в еврозоната. Ето защо е толкова важно кой ще я оглави.

По-рано комисарят по климата представи как върви подготовката за среща на върха по въпросите на климата.

През юни миналата година мнозинството от европейските лидери подкрепиха предложението на Комисията - Европа да стане климатично неутрална до 2050 г, което изисква радикална трансформация на икономиката и обществото.

Мигел Каниете - комисар по климатичните действия и енергетика: ЕС повишава амбициозността си от 90-те години. Ние намаляваме емисиите с 22 % от 2017г., а БВП нарасна с 58 на сто за същия период. 23 процентово увеличение се очаква между 2015 и 2030 - с два пъти по-бързи темпове.

ЕС запазва своя ангажимент да засили международното финансиране за климатични мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествен водосвет за Деня на София
Тържествен водосвет за Деня на София
Цистерна се вряза в къща в Борован, двама души са пострадали
Цистерна се вряза в къща в Борован, двама души са пострадали