НОВИНИ

Европарламентът настоява за допълнителна защита на пчелите

Предлаганите досега мерки не гарантират запазването на популацията, смятат евродепутатите. Днес се очаква да бъде гласувана резолюция за взимане на допълнителни мерки за защита на опрашителите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:41, 17.12.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света
европарламентът настоява допълнителна защита пчелите

Европейският парламент настоява за допълнителна защита на пчелите и опрашващите насекоми. Това е заложено в резолюция, която ще бъде обсъдена на днешната пленарна сесия в Страсбург.

Две са основните групи мерки, които се предлагат за справяне с проблема за намаляване на пчелите в световен мащаб и на територията на Европейския съюз. Първо, ограничаване на използването на пестициди и второ, извършването на допълнителни проучвания за точните причини за изчезването на пчелите.

Пълната забрана за използването на пестициди засега не среща подкрепата на всички държави-членки. Ето защо се предлага компромисно решение, което предвижда затягане на контрола на използването им, чрез по-сложна регистрация и увеличаване на проверките.

Отделно Европейският съюз предвижда мерки, които да ограничат вноса на мед, който може да бъде подправен.
Предвижда се и отпускането на допълнителни средства за научни изследвания, които да подпомогнат начините за съхраняване на пчелите, а оттам и на запазването на биоразнообразието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Младен Маринов: Разширяваме проверките в лечебните заведения
Министър Младен Маринов: Разширяваме проверките в лечебните заведения
Новите европравила за борба с прането на пари влизат в сила от 20 януари
Новите европравила за борба с прането на пари влизат в сила от 20 януари