НОВИНИ

Европейска нощ на музеите

Тази вечер София ще се включи в Европейската нощ на музеите. Събитието се организира за 13-и път, като в инициативата участват музеи и галерии в цяла Европа.

БНТ2-София
от БНТ2-София
12:30, 20.05.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
европейска нощ музеите

В София Нощта на музеите ще бъде отбелязана с програма от културни събития на 49 места, сред които музеи, галерии, културни институти и знакови за градската култура локации като „Моста на влюбените“, Ларгото и Западната порта на крепостта „Сердика“. В Музея за история на София ще има средновековни представления и ретро фото, като посетителите ще имат възможност да разгледат и наскоро откритата годишна изложба „Археология на София и Софийско“.

В Националния военно-исторически музей за посетителите ще има концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски и лятно кино, както и възможност да разгледат всички експозиции. Националният литературен музей организира голямо четене на съвременни поети в къщата-музей на „П. К. Яворов“, а в къщите музеи на Иван Вазов и Никола Вапцаров ще бъдат показани ръкаписи и лични вещи на поетите. Галерия Квадрат 500 ще изненеда публиката с театрална миниатюра. Входът за всички събития и изложби тази вечер е свободен, а програмата ще продължи от 18 до 24 часа.

;

В Пловдив Галерия "Златю Бояджиев" ще организира музикална нощ на преподаватели и студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.Балабановата къща ще представи изложбата "Свързване" на Културно-информационния център на Република Македония от 19 ч. в Дълбоката зала, както и експозицията "Отблизо" на портретна фотография на Христофор Ташев. Градска художествена галерия – Пловдив също се включва в събитието. Посетителите ще могат да разгледат безплатно постоянната експозиция с произведения на изобразителното изкуство от XIX век до наши дни.

За първи път Музеят по история на медицината във Варна ще се включи в инициативата, с изпълнения на фолклорно-танцовия ансамбъл на Медицински университет - Варна от 18 ч. И 19.30 ч., откриване на изложбата "Морска Варна – поглед в миналото и днес" от 18.30 ч., изпълнение на Моника Парушева, лауреат от международни детски конкурси, от 19 ч., представяне на историята на медицината на българските земи от 19.10 ч. и прожекция на филми за медицината в България от 19.45 ч. Археологическият музей, Римските терми, както и комплексите "Побити камъни", "Аладжа манастир" и Музеят на стъклото в Белослав ще работят безплатно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътнически самолет беше приземен заради буйстващ мъж
Пътнически самолет беше приземен заради буйстващ мъж
Еманюел Макрон е на посещение в Мали
Еманюел Макрон е на посещение в Мали