НОВИНИ

Европейската гранична охрана ще започне работа от българо-турската граница

Европейската гранична и брегова охрана ще започне работа от българо-турската граница. Новата мегаагенция на Европейския съюз ще има за задача да наблюдава и охранява съвместно с държавите-членки външните граници на Европейския съюз.Вижте прякото включване на Александър Марков.

bnt avatar logo
от БНТ
06:34, 06.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

До създаването на единен орган, който да пази границите на Европа, се стигна, след като над 1 милион бежанци безпрепятствено влязоха в ЕС и прекосиха континента през 2015-та, като отвориха т.н. Балкански маршрут и така застрашиха бъдещето на Шенген.

На "Капитан Андреево" премиерът, вътрешният министър, в присъствието на еврокомисаря по миграцията, директора на Фронтекс и европейски вътрешни министри, ще дадат началото на работата на Агенцията.

Новата агенция се различава от Фронтекс с разширени правомощия. Фронтекс само кйоординираше, а новата агенция ще осъществява охрана и мониторинг и ще издава препоръки. Фронтекс не разполагаше със собствени сили, а новата агенция ще има 1500 офицери. Те ще са набрани от страните членки. На България се падат 40.

Новата агенция ще има право да се намесва без съгласието на страните. Унгария обяви, че така се ограничава свободата им.

Ще дава практически отговор на мигрантския натиск. Ще се осъществява контакт с трети страни като Турция. Операциите досега не дадоха това което се очакваше. В крайна сметка това ще е голяма помощ за България. В 11.30 ще започне церемонията. Ще бъде показана техника, включително и специлни камери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се приеме тълкувателно решение по казуса кой има право на пешеходна пътека
Ще се приеме тълкувателно решение по казуса "кой има право на пешеходна пътека"
Лодка с пропалестински активистки не бе допусната да стигне до Газа
Лодка с пропалестински активистки не бе допусната да стигне до Газа