НОВИНИ

Европейската инвестиционна банка е дала 300 млн. евро на България през 2017 г.

България е на трето място в Европа по привлечени средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции. През 2017 г. страната ни е получила над 300 милиона евро под формата на заеми, гаранции и капиталови инвестиции.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:55, 09.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

За първи път през миналата година Европейската инвестиционна банка е отпуснала финансиране и на частни български компании. Сред проектите, които банката ще финансира тази година са изграждането на газовата връзка между България и Гърция, инсинератора за изгаряне на отпадъци на "Топлофикация-София" и третия лъч на метрото в столицата.

Вазил Худак - вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка: България се справя много добре и успява да получи финансиране от нас на редица проекти. Миналата година ви отпуснахме средства в размер на почти 0,6 процента от брутния вътрешен продукт на страната ви, а това е много над средното за Европейския съюз.
Гергана Беремска - Директор Дирекция "Международни финансови институции" в Министерството на финансите: Това показва все пак възможностите на българската икономика да генерира проекти, които да се ползват от новите финансови инструменти, които предлага Европейската инвестиционна банка. Хубаво е, че и продължението на този инструмент предлага фокус върху кохезионните държави, което ще даде възможност за още повече инвестиции.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Панорама: Еми Барух за снимките, които помнят вместо нас
В "Панорама": Еми Барух за снимките, които помнят вместо нас
​Мустафа Карадайъ: Виждаме, че аритметичните мнозинства не вършат работа
​Мустафа Карадайъ: Виждаме, че аритметичните мнозинства не вършат работа