НОВИНИ

Европейските лидери решават дали да подкрепят Донлад Туск за втори мандат

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел, за да решат дали ще подкрепят Доналд Туск за следващ мандат като председател на Европейския съвет. В дневния ред са и въпроси, свързани с миграцията, сигурността и ситуацията в Западните Балкани. Лидерите ще обсъдят и сценариите за бъдещето на Европа след Брекзит. Това ще стане на неформална среща утре, в която няма да участва британския премиер Тереза Мей. България е против Европа на две скорости и е "за" запазване на цялостта на Европейския съюз. Позицията на страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:07, 09.03.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Шарена и оптимистична е според Доналд Туск новата сграда на Европейския съвет в Брюксел, в която днес започва срещата на върха на лидерите от Европейския съюз. Дали самите лидери ще са също толкова оптимистични за бъдещето на европейския проект, предстои да разберем. Първата точка в дневния ред на срещата на върха е свързана със самия Туск.

Европейските лидери трябва да решат дали полякът ще остане председател на Европейския съвет и през следващите две години и половина. Управляващата партия в Полша "Право и справедливост" оттегли доверието си към него и предложи алтернативна кандидатура - на евродепутата Яцек Сариуш-Волски. Той обаче едва ли ще успее да спечели, защото повечето държави членки и най-голямата европейска политическа сила Европейската народна партия подкрепят Туск. В дневния ред на срещата в Брюксел са въпроси, свързани с икономическия растеж, миграцията, сигурността и ситуацията в Западните Балкани.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Европейските лидери ще обсъдят предизвикателствата, които стоят през Европейския съюз. Много важна е дискусията за Западните Балкани. Разтревожени сме от нарастващото напрежение и дестабилизация в региона. По отнесените на миграцията трябва да се придържаме към постигнатото на срещите в Братислава и Малта. Източносредиземноморския маршрут на миграцията е почти затворен, но има още много работа, свързана с Централния средиземноморски маршрут.

В петък на неформална среща, на която британският премиер Тереза Мей няма да присъства, евролидерите ще подготвят документ за бъдещето на ЕС без Великобритания. Той ще бъде приет в Рим на 25 март на честванията по повод 60-ата годишнина от създаването на ЕС. Жан-Клод Юнкер представи миналата седмица пет сценария за реформа на ЕС, вариращи от Европа, ограничена единствено до единен пазар до по-интегрирана Европа и Европа на "няколко скорости".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощен поход в защита на правата на жените в Истанбул
"Нощен поход" в защита на правата на жените в Истанбул
Иракските сили превзеха затвор край Мосул
Иракските сили превзеха затвор край Мосул