НОВИНИ

​Еврозоната "замразява" мерките за гръцкия дълг ​

Еврогрупата и Европейският стабилизационен механизъм отлагат до януари прилагането на одобрените миналата седмица от тях краткосрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг, съобщават вестниците.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:58, 15.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
​еврозоната замразява мерките гръцкия дълг

Институциите са стигнали до това решение, тъй като действията на гръцкото правителство - възстановяване на 13-о годишно плащане при малките пенсии и отлагане на увеличението на ДДС - "не съответстват на договореностите", което възпрепятства "прилагането" на мерките за облекчаване на дълга, каза говорител на председателя на Еврогрупата, цитиран от в. "Вима".

Той уточнил, че се очакват институциите да излязат с цялостен доклад по гръцкия дълг през януари.

От вчера пък гръцкият премиер Алексис Ципрас е в Брюксел и Берлин, за да дава обяснения, но в двете столици този път той е без съюзници и без да може да разчита на необходимата толерантност от страна на партньорите. Престоят му там ще предопредели всичко занапред, допълва изданието.

В. "Катимерини" смята, че договарянето на правителството с кредиторите започва да придобива драматичен обрат, тъй като еврозоната е "замразила" мерките за дълга, след като управляващата коалиция в Атина едностранно, без да ги съгласува с тях, обяви бонуси за пенсионерите и запазване на ниската ставка на данък добавена стойност за островите с бежанци.

Заради възникналото напрежение в отношенията между Атина и Брюксел, днес в Берлин за обяснения във връзка с раздаваните социални помощи е и финансовият министър Евклидис Цакалотос.

За сетен път преговорите между правителството и кредиторите са в безизходна ситуация, кабинетът поставя отново червени разделителни линии, а германският финансов министър Волфганг Шойбле върна на масата темата за вероятността от Грекзит, коментират наблюдателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Хитрино: На близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1000 лв.
Кметът на Хитрино: На близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1000 лв.
Ще разреши ли Великобритания зачеването на бебе с трима родители?
Ще разреши ли Великобритания зачеването на бебе с трима родители?