НОВИНИ

Езерото в парк „Бачиново" край Благоевград замръзна

Около 90% от водата на езерото в парк „Бачиново" е скована в лед. Въпреки забраната за влизане и пързаляне по ледената повърхност, някои хора пренебрегват опасността и рискуват да пропаднат в скованите от лед води.

езерото парк бачиново благоевград замръзна
bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 09.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

През деня Пламен Величков охранява езерото и се грижи за патиците и лебедите, които живеят тук. Разказа ни, че се случва да прави забележки и на малки и на големи да не доближават замръзналата повърхност.

Пламен Величков, спасител и охранител на парк „Бачиново":
Където са дългите петна там е много опасно, ако се случи да стъпне там просто, когато не съм на работа ще стане най-голямата беля.

Днес обаче заедно с охранителя забелязахме следи от шейна върху леденото езеро.

Пламен Величков, спасител и охранител на парк „Бачиново":
В мое присъствие не са влизали, значи като си отида след работно време, след 4:00 - 5:00 часа идват хора и правят най-голямата беля.
- Това деца ли са, възрастни ли са?
- И деца и възрастни.

След като работният ден на Пламен приключи, езерото се охранява от видео камери, периодично минават и служители от общинската охрана. Денонощна охрана обаче няма, затова хората трябва да бъдат внимателни ,тъй като ледът не е стабилен и възможността да се пропука и да доведе до злополука е голяма.

Васил Бачев, директор на общинска фирма „Биострой":
Езерото е дълбоко. В долния край, който е откъм реката езерото е над 1,20 дълбочина така че не съветвам никой да си прави експерименти.

По краищата на езерото ледът е около 15 сантиметра, по средата обаче е много по-тънък. От няколко дни се налага да се разбива ледената повърхност в единия край на езерото, за да има достатъчно място за водните обитатели - четири лебеда и повече от 60 патици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да помогнем на бездомник в студа
Как да помогнем на бездомник в студа
Колко губят превозвачите от забраните за движение заради лошото време?
Колко губят превозвачите от забраните за движение заради лошото време?