Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Фандъкова: За улиците в кварталите сме заложили 12 млн. лв. повече от 2019 г.

За улиците в кварталите Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в "Сутрешния блок" на БНТ. В 18 ч. е днес публичното обсъждане за бюджета на Столичната община.

от БНТ
08:36, 16.01.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Към настоящия момент проектът за бюджет е в размер на 1 млрд. и 700 хиляди лева.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тези числа ще се променят до окончателното внасяне, тъй като тече общественото обсъждане. Ние получаваме много предложения от неправителствени организации, от граждани, от социалните партньори.

Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години, каза кметът на София. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

Йорданка Фандъкова: За улиците в кварталите сме заложили 12 млн. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове. Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване.

Йорданка Фандъкова: Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. За втора година - миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града.

Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони и възможност Столичната община да ограничава движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече, добави тя.

;

Средствата винаги са недостатъчно, каза кметът.

Йорданка Фандъкова: Ние сме заложили с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на хората.

110 млн. лв. са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След взрива във Варна: Как живеят хората, настанени в общински жилища?
След взрива във Варна: Как живеят хората, настанени в общински жилища?
Продължава издирването на арестанта, който избяга от полицията в Разград
Продължава издирването на арестанта, който избяга от полицията в Разград