НОВИНИ

​Федералният резерв на САЩ повиши основния лихвен процент

Федералният резерв на Съединените щати повиши основния лихвен процент за първи път от 9 години насам. Мярката сигнализира увереност, че американската икономика се е възстановила от финансовата криза от 2007-ма година. Какво означава обратът в монетарната политика на Съединените щати за американците и за световната икономика.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:47, 17.12.2015
Чете се за: 00:57 мин.
По света

С четвърт процент - с толкова е повишена основната лихва и сега ставката е между 0,25 и 0,50 процента. Решението на Федералния резерв не е неочаквано и пазарите по цял свят приеха новината оптимистично, акциите се повишиха. Покачването на лихвата идва след продължителен дебат дали американската икономика е достатъчно силна, за да понесе увеличение на разходите при вземане на пари назаем.

Джанет Йелън - председател на Федералния резерв на САЩ: "Решението на Федералния резерв отразява нашата увереност в американската икономика. Видяхме значително подобрение на пазара на труда и дори в някои сектори нещата да не са гладки, имаме икономика, която е по пътя на същественото подобрение."

Но първото нещо, което американците трябва да осъзнаят, е че макар и не веднага, ще усетят повишение по ипотечните кредити. От друга страна, обаче, тези, които спестяват най-накрая ще могат и да печелят малко повече от това. Повишението на лихвения процент ще продължи етапно, а това означава поскъпване на долара в бъдеще.

Джоузеф Гагнън - Институт Питърсън за международна икономика: "Това вече повиши цената на долара и следователно оказва натиск върху валутите на развиващите се пазари."

Страните, които първи ще пострадат са тези, които вземаха заеми в долари, защото бяха евтини - като Бразилия, Китай и Южна Африка. Турция също ще пострада, тъй като внася много повече, отколкото изнася, а със силен долар турският износ ще поскъпне. Русия, Венецуела и Нигерия пък изнасят предимно стоки, които се търгуват със зелена валута и цената им ще падне при засилване на долара. Освен това скъпа американска валута ще окаже натиск върху цените на петрола и направи черното злато по-скъпо за страните, които боравят с други валути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данък уикенд ще има, НС го е гласувал преди две седмици
Данък "уикенд" ще има, НС го е гласувал преди две седмици
Благотворителна кампания за децата на загинали служители в МВР
Благотворителна кампания за децата на загинали служители в МВР