НОВИНИ

Фермери излязоха на протест

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков изрази готовност да преразгледа спорната наредба №3, която изведе животновъдите на протест. Според министъра, има основания за недоволство, защото наредбата задължава производителите на мляко да докажат с документи, че са предали определено количество мляко, за да имат право на субсидия. Изискването обаче не се отнася за тези, които отглеждат животни за месо.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
19:49, 30.01.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Земеделският служебен министър Христо Бозуков изрази готовност да преразгледа спорната наредба 3, която изведе животновъдите днес на протест. Това стана ясно при кратката му среща с недоволните овцевъди, събрани пред министерството. Той каза, че основания за протеста има и ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора.

Фермерите настояват за равнопоставеност при разпределение на субсидиите.

Симеон Караколев, председател на Аcoциaциятa за развъждане на млeчни oвцe: "Наредба 3 в този и вид трябва да бъде променена да се даде еднакъв справедлив шанс на всички да доказват своята продуктивност, еднакъв пак казвам справедлив за всички. В крайна сметка ние не искаме повече пари, ние искаме това което е заложено в бюджети и ние искаме това нещо да бъде разпределено по един справедлив начин."

Спорната наредба изисква от овцевъдите да докажат с документи, че са предали определено количество мляко, за да имат право на субсидия.

Деян Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози: "Вие имате 100 литра мляко добито днес. Законно вие имате право да преработите и продадете само 30 литра от него. Останалата част, вие трябва да го предадете на мандра. Това означава, че мандрата ще го преработи и ще вземе вашата печалба, т.е. вие щете нещете, сте задължени да го предадете на мандрата."

По този показател за над триста хиляди овце се получава годишна субсидия. 120 хиляди са тези, за които се получава подпомагане, без да се доказва нищо. Това, според Националната асоциация на овцевъдите, е несправедливо. И те настояват всички животновъди да доказват с документи производството си, за да няма дискриминация.

Протестиращите днес настояха и да не отменят ограниченията на регионите, в които фермерите имат право да продават своята продукция.

Деян Тодоров, председател на Асоциация за развъждане на млечни породи кози: "Един фермер от Варна, не може да продава в София своята продукция, може да я продаде най-много в Добрич, или в Бургас. И това е добрият вариант, ако е някоя по-малка област няма вариант за реализация на продукцията си. Това е абсолютна несправедливост според нас.

Животновъдите очакват техни колеги от цялата страна да изкажат недоволството си от нормативни промени, които задълбочават кризата в сектора.

Новият министър на земеделието няма вина за ситуацията, казват те, но се надяват проф. Христо Бозуков да съдейства за исканата промяна. Със същата надежда фермерите са изпратили открито писмо до президента Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Община Девня искат да се измерва чистотата на въздуха
В Община Девня искат да се измерва чистотата на въздуха
Фермери протестират пред Земеделското министерство заради субсидиите
Фермери протестират пред Земеделското министерство заради субсидиите