НОВИНИ

Охраната на границата - сред акцентите в разговорите на президента в Брюксел

Президентът Румен Радев е на първото си работно посещение в Брюксел. Там той се среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на Европарламента Антонио Таяни. Решаване на проблемите с бежанската криза, българското председателство на ЕС в началото на следващата година са сред темите, които са коментирани в двустранните разговори.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:41, 30.01.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Седмица след като встъпи в длъжност, президентът Румен Радев избра първото му работно посещение да е в Брюксел - столицата на Обединена Европа. Така той дава знак, че ще работи за това България да евроатлантическия си път.

Проблемите с мигрантската криза е една от важните теми, които обсъди президентът Румен Радев с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата са коментирали и възможна подкрепа за България при опазване на външната граница на Евросъюза.

Румен Радев, президент на Република България: "Поставихме, разбира се, сигурността на нашата външна граница във всичките й аспекти. Имаме пълно разбиране за проблемите. Очаквам още по-голяма помощ, защото солидарността на съюза е когато външните граници са защитени с усилията на всички. Силата на съюза е в предвиждането и управлението на кризите, а не в тяхното възникване когато са възникнали. В тази връзка ще започна за в бъдеще работа по иницииране на едно оперативно планиране, за да може в случай на рязко повишаване на мигрантския натиск към България, да имаме наистина един работещ план".

В отговор на въпрос, Румен Радев даде да се разбере, че предпочита едно редовно правителство да излъчи следващия еврокомисар. При нужда може и сегашното правителство да го направи.

Румен Радев: "Вие как мислите? Кое е по-добре? Служебното правителство ли да излъчи еврокомисар, по време на една много остра предизборна кампания?"

Радев смята, че кохезионната политика на Европейския съюз трябва да бъде продължена и след 2020 г. с акцент трудовата заетост на младите хора. Санкциите срещу Русия не са били обсъждани, обясни Румен Радев.

Българският президент се среща също с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

И още един детайл от това пътуване - президентът Румен Радев предпочете да лети до Брюксел с военно-транспортния самолет "Спартан", защото е по-евтино и защото е искал да се види с военните пилоти, на които доскоро беше командир. Това обясниха от прессекретариата на държавния глава. Трябва да се отбележи също, че придвижването със "Спартан"-а не е изключение. Президентът Плевнелиев също е летял с него до Германия, Косово, Босна и Херцеговина, също и до Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община започва да събира данъците на недвижимите имоти
Столичната община започва да събира данъците на недвижимите имоти
Село Струпец помага на семейство в неравностойно положение
Село Струпец помага на семейство в неравностойно положение