НОВИНИ

Фермери настояват за специални етикети за продуктите от редки породи

Животновъди от Подбалкана искат специални етикети за продуктите, произведени от редки български породи, застрашени от изчезване. Това стана ясно по време на 12-тия национален събор на местните породи, който традиционно се провежда в Калофер. Според стопаните това ще ограничи сивия сектор и ще разшири пазарите за повече български производители.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
19:10, 23.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Сред застрашените български породи овце са каракачанска, меденочервена шуменска, реплянска, дъбенска, среднопланинска. Въпреки трудностите все още има мераклии, които да отглеждат българско сиво говедо, каракачански кон и дългокосместа калоферска коза. Животновъдите посочиха, че заради липсата на вътрешен пазар са принудени да продават продуктите си навън.

Христо Руменов – животновъд от Калофер: Сега прекупвачи идват, купуват ги, изнасят, кой от където си е пробил някакви канали. Трябва да се направи вътрешен пазар, ...всеки животновъд да си знае кога може да си продава стоката....

Председателят на националната организация на развъдчиците на автохтонните селскостопански овце в България каза, че вече е запознал комисията по земеделие и храни в НС с искането на животновъдите за етикиране на произведените продукти от тези български породи, което ще спомогне за отварянето на българския пазар.

Румен Стоянов - председател на Националната организация на развъдчиците на автохтонните селскостопански овце в България: За този момент нашите производители са мачкани с цена....Дай боже това да се случи да бъде с български етикети, ... всеки да си има етикет от коя порода какво е произвел, защото там наистина ще има още по-добро качество. Ние вече имаме такава ДНК лаборатория която трябва да се използва рационално.

Съветникът на земеделския министър Бойко Синапов каза за БНТ, че предложението предстои да бъде разгледано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в движението през тунела Витиня от утре
Промени в движението през тунела "Витиня" от утре
Русенци се помолиха пред чудотворната иконата на света Богородица Пътеводителка
Русенци се помолиха пред чудотворната иконата на света Богородица Пътеводителка