За втора поредна година посетителите опитаха плодово-зеленчуков чипс, смокиново кафе, десерти от сушено плодове и сурови ядки, а идеята е да има все повече чисти и натурални продукти без изкуствени добавки.
Младите хора са най-силно отворени към новостите и това е причината тази година на изложението в Садово средната възраст на изложителите да е 25-30 години. Интересът към здравословното хранене завладява все повече хора, които развиват свой собствен бизнес около идеята за чиста, био храна. Току-що завършили студенти от София предлагат своята иновация за хрупкав плодово-зеленчуков чипс.
Александра Нисимова - производител на био храни: Първоначално това тръгна малко на шега като един студентски проект, но след това видяхме, че пазара в България е отворен за такъв тип иновации има много място за такива продукти, хората осъзнават важността на здравословното хранене, на по-екологичното мислене, чипсът е много хрупкав.
Младите биотехнолози използват остатъчния продукт от направата на плодово-зеленчукови сокове на други производители. След преработката полученият чипс съдържа половината от витамините на плодовете и 90 процента фибри.
Друго младо семейство от садовското село Болярци вече изнася своите енергийни блокчета в Южна Корея, Босна и Херцеговина и съседна Румъния. Налагат се, защото се стараят здравословната храна да не е само полезна, но и вкусна.
Десислава Терзиева - производител на био храни: Суровините са ни сушени плодове и ядки, натурални, без ГМО, без глутен и консерванти.
Изложителите в Садово очакват държавата да им помогне като подпомогне достъпа на подобни български иновативни продукти до училищните закусвални. И освен прясно мляко и свежи плодове децата да получават енергия от здравословни десерти и полезен чипс с цвекло и моркови.