НОВИНИ

​Филмът "Фаворитката" получи 12 номинации за наградите БАФТА

Историческата комедия "Фаворитката" на Йоргос Лантимос получи 12 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, сред които за най-добър филм, най-добър британски филм, най-добър режисьор и най-добра актриса.

bnt avatar logo
от БТА
16:16, 10.01.2019
Чете се за: 01:43 мин.
Още
​Филмът Фаворитката получи 12 номинации за наградите БАФТА

С по седем номинации за отличията, смятани за британския еквивалент на наградите "Оскар", следват филмите "Бохемска рапсодия", "Първият човек", "Рома" и "Роди се звезда". Политическата комедия "Вице" получи шест номинации, а "Черен в клана" - пет.

В категорията за най-добър филм освен "Фаворитката" са номинирани продукциите "Зелената книга", "Роди се звезда", "Рома" и "Черен в клана". С номинации за най-добър британски филм са "Звяр", "Фаворитката", "Бохемска рапсодия", "Маккуин", "Стан и Оли" и "Никога не си бил действително тук" ("You Were Never Really Here").

В режисьорската категория Йоргос Лантимос за "Фаворитката" ще си оспорва приза със Спайк Лий за "Черен в клана", Алфонсо Куарон за "Рома", Брадли Купър за "Роди се звезда" и Павел Павликовски за "Студена война".

Оливия Колман, чието превъплъщение в образа на кралица Анна във "Фаворитката" вече ѝ донесе редица награди, е номинирана в категорията за най-добра актриса заедно с Глен Клоуз за "Съпругата", Лейди Гага за "Роди се звезда", Вайола Дейвис за "Вдовици" и Мелиса Маккарти за "Можете ли да ми простите?" Колман и Клоуз преди броени дни получиха отличия "Златен глобус" за най-добра актриса съответно в комедия и драма.

Носителят на приза за най-добър актьор ще бъде избран измежду Крисчън Бейл за "Вице", Рами Малек за "Бохемска рапсодия", Виго Мортенсен за "Зелената книга", Брадли Купър за "Роди се звезда" и Стив Куган за "Стан и Оли".

С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Ейми Адамс за "Вице", Клеър Фой за "Първият човек", Ема Стоун за "Фаворитката", Марго Роби за "Кралицата на Шотландия" и Рейчъл Вайс за "Фаворитката".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Адам Драйвър за "Черен в клана", Махершала Али за "Зелената книга", Ричард Грант за "Можете ли да ми простите?", Сам Рокуел за "Вице" и Тимъти Шаламе за "Прекрасно момче".

Номинираните в категорията за най-добър чуждоезичен филм продукции са "Капернаум", "Студена война", "Догмен", "Рома" и "Крадци от магазини".

"Феноменалните 2", "Островът на кучетата" и "Спайдърмен: В Спайди-вселената" ще се съревновават за наградата за най-добра анимация. С номинации за оригинален сценарий са филмите "Студена война", "Фаворитката", "Зелената книга", "Рома" и "Вице", а за адаптиран - "Черен в клана", "Можете ли да ми простите", "Първият човек", "Ако Бийл стрийт можеше да говори" и "Роди се звезда".

Предварително бяха обявени претендентите за приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката. Наградата се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното. Номинираните тази година са Летиша Райт, Бари Коган, Синтия Ериво, Лакийт Станфийлд и Джеси Бъкли.

Наградите БАФТА се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното. Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на 10 февруари на церемония в "Роял Албърт хол" в Лондон. Водеща на наградното шоу отново ще бъде Джоана Лъмли, която замени дългогодишния домакин на проявата Стивън Фрай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивска общинска болница може да остане без медицински сестри
Пловдивска общинска болница може да остане без медицински сестри
В очакване на новото име
В очакване на новото име