НОВИНИ

Филмът за прощалното турне на Buena Vista Social Club в програмата на Киномания

Документалният филм за легендарната кубинска група Buena Vista Social Club и нейното прощално турне е сред музикалните бижута на Киномания, съобщават от НДК.

bnt avatar logo
от БТА
18:49, 11.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още
филмът прощалното турне buena vista social club програмата киномания

Българската публика беше очарована от обаянието и енергията на феноменалната Омара Портуондо от групата, която избра София и НДК за един от концертите си от турнето през април тази година. Разговори с нея и нейни колеги ще видим в Buena Vista Social Club: Adios - в зала 1 на 19 ноември от 19.00 часа.

Филмът на режисьора Люси Уокър е едновременно завладяващ портрет на музикалната страст, неугаснала с възрастта, и почит към една от най-великите музикални традиции в света, както и към страната, в която тя се е родила. Архивни кадри с Компай Сегундо, Ибрахим Ферер, Рубен Гонсалес и интервюта с изпълнителите за непознатата музикална история на Куба предлага продукцията с участието на Омара Портуондо, Барбарито Торес, Мануел "Гуахиро" Мирабал, Елиадес Очоа, Хесус "Агуахе" Рамос.

"Да преследваш Джон Колтрейн" на Джон Шайнфелд разказва за живота и творчеството на знаменития джазмен чрез коментари и признателност от негови почитатели като Карлос Сантана, Сони Ролинс, Бил Клинтън. Филмът проследява глобалното влияние на музиката на великия саксофонист и разкрива страстите и силите, оформили живота му и неговото новаторско звучене.

В продукцията са използвани архивни кадри, анимирани стенописи, думи на самия Колтрейн, четени от Дензъл Уошингтън, както и специално заснети интервюта. Прожекцията на Киномания е на 19 ноември от 11.30 ч. в кино "Люмиер Лидл".

На популярния джазкитарист и композитор Джанго Райнхард и неговото участие в Съпротивата във Франция през 1943 г. е посветен "Джанго" на френския режисьор и сценарист Етиен Комар, с който беше открито Берлинале тази година. Участват Реда Катеб, Сесил дьо Франс, Беата Паля, БимБам Мерстайн, Габриел Мирет, Алекс Брендемюл. Зрителите могат да видят филма на 28 ноември от 20.45 ч. в кино "Люмиер Лидл".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След земетресението в Своге: Няма пострадали и материални щети
След земетресението в Своге: Няма пострадали и материални щети
Опасни ел. табла на улични стълбове
Опасни ел. табла на улични стълбове