НОВИНИ

Финансовата инспекция: Държавата изхарчила 6,2 млн. лева без поръчки

Други над 2,6 млн. лева липсват, установили проверките. Ведомството е предало на прокуратурата 37 от случаите за разследване поради данни за измама.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:43, 10.04.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
финансовата инспекция държавата изхарчила млн лева без поръчки

Над 6,5 милиона лева са изхарчени незаконно от държавата и общините, а други 1,2 млн. лева липсват. Това показват проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция, които са приключили през първото тримесечие на годината. Най-фрапантен е случая на Община Велинград, където освен, че не са проведени конкурси за над 3 милиона лева, липсват малко над 1 милион. Поръчките са свързани с сметоизвозването на града.

Сериозни нарушения са допуснати и от Министерството на вътрешните работи и на Министерството на външните работи. Двете ведомства имат нарушения при поръчки за осигуряване на самолетни билети и застраховки за служителите на ведомствата. При МВР е открито несъответствие между парите, които са плащани за билетите и цената на самите билети. Там се е установило, че липсват над 40 хиляди лева. В министерството на външните работи при подобна схема се е установило, че липсват близо 500 000 лева. И двете суми са били възстановени след като финансовите инспектори са засекли липсите. Нарушенията са извършени през 2015 г.

През първото тримесечие на 2017 г. инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция приключиха 126 финансови инспекции, 69 от които бяха по подадени сигнали, а 57 – въз основа на утвърдения годишен план. 37 от засечените нарушения са предадени на прокуратурата с индикатори за измама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и ОП постигнаха пълен консенсус за сигурност, енергетика, спорт и туризъм
ГЕРБ и ОП постигнаха пълен консенсус за сигурност, енергетика, спорт и туризъм
Енергийните министри от Г-7 не постигнаха споразумение по климатичните промени
Енергийните министри от Г-7 не постигнаха споразумение по климатичните промени