НОВИНИ

Фирма от Ихтиман не може да работи заради болнични

От близо 2000 служители в чуждестранна компания, която произвежда тапицерии за автомобили у нас, всеки ден 200 са в болнични. Управителят на фирмата, който наскоро се оплака в НОИ от огромния брой болнични, заяви пред екипа ни, че ако всички тези хора наистина са болни, значи сред работниците му има епидемия.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Оператор: Красимир Климентов
18:18, 26.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Компанията от ЮАР за тапицерии на автомобили има цехове в село Мусачево край София, в Ихтиман и Благоевград. Най-много са болничните в Ихтиман, където работят предимно роми.

Шон Бош - управител на фирма за производство на тапицерии: Имаме случаи, при които за главоболие сме получавали болнични за 5 дни, за настинка - 15. Не знаем дали тези болнични са фалшиви, но когато има несъответствие между заболяването и броя на дните ги изпращаме за проверка в НОИ.

Само в този цех в с. Мусачево работят 800 души. Дори 20 от тях да отсъстват заради болнични или по други причини, производството боксува и доставките към клиентите не могат да бъдат изпълнени.

Кристина Димитрова - координатор производство: Не са толкова болни, колкото се представят, а и това не е колегиално. Защото така не можем да изпълним задачите за деня.

Според инвеститора загубите от многото болнични не могат да се измерят директно, но тъй като работата е екипна, винаги се стига до забавяне и неустойки. А това може да го принуди да изнесе производството си от страната. Във фирмата бяха дошли и производители от Плевен, които имат същия проблем-около 15 % от работниците са в болнични.

Елена Дичева - директор на фирма за облекло, гр. Плевен: Подиграват ни се вече. Ние сме ръководители на персонал, който не можем да ръководим, защото те решават дали ще дойдат или не на работа... Обжалваме до различни комисии, но единственото, което постигаме е бавене на плащането.

Според управителя на фирмата, правителството може да помисли и за вариант с въвеждане на лимит за болничните, както е в ЮАР например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова библиотека откри Читалище „Братство“ в  Кюстендил
Нова библиотека откри Читалище „Братство“ в Кюстендил
От нашите пратеници в Барселона: Неизвестността в Каталуния остава
От нашите пратеници в Барселона: Неизвестността в Каталуния остава