НОВИНИ

Първият в страната Музей на водата беше открит в Благоевград

Първият в страната Музей на водата беше открит днес в Благоевград. Той е създаден по повод 60-ата годишнина на водното дружество в областния град. В музея има пет зали, които показват почти всички периоди на дружеството – от стари кранове и ентернитови тръби до най-модерното оборудване от последната година. Посетителите могат да видят стари снимки, чертежи, използваните преди десетилетия водомери, както и друга интересна техника.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:00, 26.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Първата зала в музея е тази за децата. В нея са изложени табла с кръговрата на водата, както и доста рисунки. В бъдеще учениците от Благоевград ще могат да провеждат открити уроци тук.

Инж. Росица Димитрова, управител на ВиК-Благоевград: "Следващата зала е залата с нашите лабораторни експонати. Там във времето може да се види как се прави пречистването, дезинфгекцията, обеззаразяването на водата.”

В третата зала са подредени стари водомери.

Петър Чапкънов, гл. инженер на ВиК-Благоевград: „В другите стаи има извадени тръби, жиба, крановете от времето, в които са били. Има чертежи, има, когато са основавали ВиК при Бай Станке Урдарски, който е първия директор, бил е около 25-26 години, как ръчно са копаели хората, как са укрепвали и всичко това тук може да се види в музея.”

В музея са изложени и съвременни тръби, подменени след аварии.

Петър Байкушев: „Пожелавам на всички хора да дойдат да разгледат този музей, защото има много интересни неща, които трябва да се видят.”
Богдана Златкова: "Пожелавам късмет, дано да започне развитието на този музей, да има такава традиция и в България. Надявам се да се включат и други ВиК-та, които да допринесат за нашите експонати.”

Целта на експозицията е да запознае хората с работата на водното дружество, както и да образова ученици и студенти за това как водата стига до домовете им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Приливната вълна в Бураско не е от язовирите
Експерти: Приливната вълна в Бураско не е от язовирите
Здравният министър разпореди проверка заради смъртта на родилка
Здравният министър разпореди проверка заради смъртта на родилка