НОВИНИ

Горанов: Болничните няма да се намаляват догодина

Болничните категорично няма да се намаляват догодина. Идеята - обезщетенията за болест през първите три дни да бъдат по-малки отпадна като мярка в бюджет 2018-а, каза финансовият министър Владислав Горанов. Синдикати, бизнес и правителство обсъждаха параметрите на държавната сметка за догодина. КНСБ обявиха, че няма да подкрепят бюджета и утре излизат на протест.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Оператор: Михаил Врабчев
15:44, 26.10.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

По-големите социални разходи, заложени в бюджета за догодина отново станаха тема на спор между бизнеса и синдикатите.

Ваня Григорова - икономически експерт към КТ "Подкрепа": Това, което ме притеснява най-много, е орязването на обезщетенията за безработица. Ще се прилага едно ново изискване на новото място да има поне 2 месеца работа, за да може да получава нормално обезщетение сега вече ще получава минимално обезщетение, което макар и увеличено ще бъде в размер на 180 лева.
Добрин Иванов - изп.дир. на Асоциацията на индустриалния капитал: Категорично не подкрепяме увеличаването на минималната работна заплата и административното ѝ определяне липсата на ясна нагласа и воля за реформи в нереформираните сектори.

От КНСБ твърдо обявиха, че няма да подкрепят бюджета - настоявайки за по-високи заплати в редица сектори. Затова и утре излизат на протест.

Любослав Костов - икономист към КНСБ: Определено има израстване във възгледите на правителството спрямо миналогодишния, но все пак има редица сектори, които остават недофинансирани, като на първо време мога да се сетя за Агенция социално подпомагане и Напоителни системи
Владислав Горанов - министър на финансите: Аз не виждам особен смисъл в техния протест, но това им е работата, иначе държавата каквото е могла да свърши го е свършила. Рутинен не знам, но нe е е толкова атрактивен и забавен, както алтернативата му затова пък осигурява функционирането на държавата

В бюджета се предвижда ръст на икономиката с близо 4%, дефицит 1%, както и нов държавен заем от 1 милиард лева за покриването на стари задължения. По думите на финансовия министър в бюджета са заложени достатъчно високи социални разходи и даде пример с вдигането на заплатите в сектор "Сигурност".

Владислав Горанов - министър на финансите: 5-6% увеличение на заплатите не е малко, вероятно за тях е недостатъчно, но според мен това отразява възможностите на бюджета.

Горанов потвърди, че отпада идеята да се намали размерът на болничните през първите три дни. Първо щял да се затегне контролът по отпускането на болничните и след това да се направи анализ.

Отлагаме я до следващ анализ дали тази мярка ще се приложи или други мерки с подобряването на контрола върху временната неработоспособност и злоупотребите които има там, но тази мярка в този ѝ вид няма да се прилага за 2018-а.

Утре предстои Тристранният съвет да обсъди параметрите на бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Научен колектив от Русе изобрети устройство от полза за криминалисти
Научен колектив от Русе изобрети устройство от полза за криминалисти
Каталунският лидер отмени речта си
Каталунският лидер отмени речта си