„Най-блага греяна ракия”, „Най-вкусна зелева чорба”, „Най-автентична старовремска софра”, както и „Най-напет юнак” избират на фолклорен празник в Бабово. Кметски кебап в огромния „Юнашки тиган“ и местен деликатес в близо 300-килограмовата „Юнашка тава“ приготвиха организаторите за гостите на празника.
Празникът на „Греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра“ се провежда за пета поредна година по инициатива на местното кметство и читалище и с помощта на община Сливо поле. А кметът на Бабово Пламен Петков сготви за всички и специален кметски кебап.
Пламен Пенков, кмет на село Бабово: „За пета поредна година давам всичко от себе си, този празник да се развива и всички гости и участници да останат доволни.“
Чорбата пък бе приготвена по традиционна местна рецепта в огромния „Юнашки тиган“ от Копривщица с 400 литра вода и 500 литра зелева чорба.
Ангел Ангелов, „Национален тръст за съхранение на културно-историческо наследство на България“: „Вътре има фиде, има лук. Тук сме сложили 120 кг дребно нарязано месо, което запържихме в „Юнашкия тиган“. 360 жълтъка ще сложим след малко и 25 килограма фиде.“
Греяната ракия също беше по специална рецепта.
Георги Георгиев: „Преди ракията трябва да има захар, която се карамелизира. Прави се на златист цвят, слага се ракията, изчаква се определен период от време да загрее ракията, добавя се още захар на вкус и леко карамфил.“
Десетки се включиха и в конкурсите за най-блага греяна ракия и най-вкусна зелева чорба. Всички приготвени по оригинална рецепта, като всеки бе добавил по нещо свое. А богатата празнична програма в Бабово включваше фолклорни изпълнения и конкурси за „Най-напет юнак“ и „Най-лична мома“.