НОВИНИ

Фондация помага на младежи без дом

Вече близо осем години социален център дава подслон на младежи, излезли от домовете за деца, лишени от родителски грижи и ги подготвя за бъдещия им самостоятелен живот.

Диана Миткова
от Диана Миткова оператор: Натали Янакиева
12:21, 27.12.2015
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Звезди е на 28 години. Той е възпитаник на дома за деца лишени от родителски грижи в град Роман. С реалния живот започва да се бори веднага след като излиза от дома. За известно време дори остава на улицата. Докато животът не го отвежда до фондация "Конкордия България". От там му предлагат дом, където Звезди живее и до днес.

- В дома съм половин година почти и след това съм в апартамента на дома, където аз сам съм кандидатствал за него, - казва Звезди.

Фондацията предлага жилища на деца и младежи, останали без покрив над главата си. Формите са две: преходни, които са в сградата на социалния център и наблюдавани - в апартамент под наем извън центъра, където младежите се учат на самостоятелност. В такъв апартамент живее и Звезди.

- Живея с още 2-3 момчета от дома общо сме 4-ма, - казва Звезди. -

Диляна Гюрова, изпълнителен директор на социалния център: Един вид са в една почти симулация на реален живот. Те плащат всеки месец наем, плащат си сметките, те сами отговарят за това нещо. Ние го проверяваме периодично и се надяваме това да е достатъчно добър начин, който да ги подготви за живота. Основното нещо, на което се опитваме да ги научим е труд и разбира се отговорност.

В центъра имат и арт-ателие. Звезди работи именно там, където изгражда своите трудови навици. До момента през фондацията са преминали над 700 пълнолетни младежи. Много от тях вече работят в сферата на строителството, услугите и кулинарните среди.

- По-голямата част от бившите младежи, които са преминали през нашите услуги продължават периодично да се обаждат, така че от време на време поне да се виждаме с тези вече самостоятелни и справящи се с живота младежи, - казва Диляна Гюрова.

Звезди ще живее под грижите на фондацията още няколко години. Тогава и той ще бъде напълно готов да поеме по своя самостоятелен пълноценен живот.

;

22% от младите хора у нас не работят, не учат и не се квалифицират. От 2015 година делът им сред възрастовата група от 19 до 24 години достига до 28%. По този показател България се нарежда на първо място сред страните членки на Европейския съюз. Най-застрашени от безработица и бездомие са младежите, излязли от домовете за деца. Именно фондация "Конкордия България" се бори с този проблем, като помага на деца и младежи без дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празничен водосвет на новостроящия се храм Свети Стефан
Празничен водосвет на новостроящия се храм "Свети Стефан"
12 години след нападението срещу базата на българския контингент в Кербала
12 години след нападението срещу базата на българския контингент в Кербала