НОВИНИ

12 години след нападението срещу базата на българския контингент в Кербала

Днес се навършват 12 години от трагичния инцидент през 2003 година, когато след самоубийствена атака на камион-бомба срещу базата ни в Кербала, загинаха петима български военнослужещи. Други 27 души бяха тежко ранени.

bnt avatar logo
от БНТ
11:53, 27.12.2015
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

12 години след нападението срещу база "Индия" в Кербала, близки и приятели на офицерски кандидат Антон Петров отново се срещнаха на гроба му в Русе. Както всяка година там се събраха роднини, приятели и колеги, за да почетат паметта му и да засвидетелстват своята подкрепа към близките му.

Колегите на Антон от 68-ма специализирана бригада в Пловдив идват на гроба на бойния си другар на всеки 27 декември. Нито за тях, нито за близките и семейството му болката от загубата е отшумяла. А Коледно-новогодишните празници отдавна не са светли.

Иванка Петрова, майка на Антон Петров: Те не са вече истински празници вече, но все пак сме живи хора, трябва по някакъв начин да го отпразнуваме, макар и с болка в сърцето. И ето вече втора година и без съпруга ми празник, но със сълзи, с болка, продължаваме...“

За запазят спомена за Антон жив близките му връчват стипендия на негово име в гимназията по корабоплаване в Русе, която той е завършил.

- Наистина скромно, но от сърце и с пожелания да са живи и здрави всички и да помнят... защото все пак е Коледа, да зарадваме някого, - казва майката на загиналия военослужещ.

;

По темата работиха: от Карлово - Станислава Христозова и Цветан Цанков и Теодора Узунова от ТВЦ Русе

;

Годишнината беше отбелязана от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, където паметта на загиналите беше почетена с панихида.

На тази дата преди 12 годиин, кола-цистерна се взриви близо до военна база Индия, където беше щабът на българския батальон. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Антон Петров, Иван Инджов и Свилен Киров.

Бригаден генерал Груди Ангелов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада: Особено познавам майор Качорин, капитан Саръев изключително подготвени офицери, изключително грамотни... От първия момент, в който стъпиха на иракска земя, те бяха отдадени, грижиха се за хората, за подчинените си...
Майор Димитър Караганчев, заместник-командир по логистичното осигуряване на първия контингент в Ирак: Те са останали и ще останат в моите спомени като едни доблестни мъже на нашата родина изпълнили по най-добрия начин своя патриотичен дълг

С падане на колене близки, колеги и жители на общината почетоха паметта и героизма на петимата български военнослужещи. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, който се намира срещу входа на поделението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация помага на младежи без дом
Фондация помага на младежи без дом
Празниците не минаха без инциденти...
Празниците не минаха без инциденти...