НОВИНИ

Форумът Кран Монтана иска по мирен път да се решат конфликтите в Африка

Опазването на човешките права и климатичните промени са сред акцентите на форума Кран Монтана в мароканския град Дакхла. За трета поредна година световни лидери от Африка и Европа се събират, за да обсъдят също мигрантската криза в Европа и пътищата за постигане на траен мир.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор: Илия Иванов
18:34, 18.03.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Трябва да бъде намерен мирен път за решаване на Конфликтите в Африка - това е тезата около която се обединиха днес над 1000 участници от цял свят в този станал вече традиционен форум В Мароканския град Дакхла

За трета поредна година година под егидата на краля на Мароко Мохамед 6-ти държавни лидери от всички африкански държави заедно с европейските си колеги и представители на десетки хуманитарни организации са тук за да намерят общ път за развитието на Африка през 21 век.

С призив за обединяване на усилията на всички държави за постигане на траен мир в Украйна, Сирия, Ирак и Либия се обърна към участниците във форума световно известният хуманист и борец за човешки права Джеси Джексън.

Джеси Джексън, правозащитник: Трябва да се научим да живеем заедно в мир. Много от днешните световни лидери не знаят най-важния урок - а именно че трябва не само да глобализираме градовете, но и човешките права и в частност тези на жените и на децата.

Като остров на мира и стабилността в региона Мароко има стратегическо бъдеще като мост между Африка и Европа подчертаха още участниците във форума

Професор Тайеб Бумеаза, делегат от Мароко: Подобряването на качеството на живота в африканските страни ще спомогне за решаването на социално-икономическите проблеми на хората и ще намали потоците на бежанците и миграцията.

Тази конференция идва скоро след възстановяването на членството на Мароко в африканския съюз и е от огромно значение за страните от западна и средна Африка, с които кралството работи активно в борбата срещу бедността и за спазване на човешките права

Агуаи Дахи, делегат: Всички заедно, ние хората от Африка трябва да обединим усилията си за мир. Само така можем да се надяваме на успех.
Йоу Чандаби, делегат от Камбоджа: От делегацията на Камбоджа сме щастливи, че тук в Дакхла проблемът за опазването на правата на жените по света е един от съществените акценти в разговорите и за нас е важно да чуем какви са идеите на световните лидери за развитие по тази тема.

Президентът на форума Кран Монатана Жан Пол Картерон подчерта , че в съвременния свят изпълнен с катаклизми страни като Мароко се явяват като пример за мирно политическо и икономическо развитие

Интересна атракция за участниците във форума е фактът, че всички негови дискусии от утре нататък ще бъдат на мода на този круизен кораб който ще потегли от бреговете на Дакхла към Казабланка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново инцидент на въртележката в парка Заимов
Отново инцидент на въртележката в парка "Заимов"
Пренасочени полети от летище Орли в Париж
Пренасочени полети от летище "Орли" в Париж