НОВИНИ

Френските синдикати плашат с протести и на Евро 2016

Дни преди началото на Европейското първенство по футбол в страната домакин - Франция, не стихват протестите срещу плановете на правителството за реформа на трудовия кодекс. Стачките и блокадите не спират в ключови сектори - като например в службата по чистотата в Париж, и железниците. Синдикатите заплашват протестите да продължат и по време на Евро 2016.

френските синдикати плашат протести евро 2016
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 08.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Стачкуващи работници от парижката Чистота блокираха инсинератора в Иври-сюр Сен - най-големият в Европа. Инсталацията преработва годишно 700 хиляди тона отпадъци от 12 района на столицата и околните градове. В акцията се включиха екипите по събиране на боклука, заетите с поддръжката на канализацията и почистването на улиците. Демонстрантите дори си направиха барбекю.

Фредерик Обис - синдикалист: Това е най-големият инсинератор в Париж и най-големият в Европа. Като блокираме икономиката на страната искаме да сме сигурни, че правителството ни чува и трудовия закон няма да мине.

Намеренията на правителството да улесни уволненията назначенията, за да сведе безработицата до 10 процента среща широк обществен отпор във Франция.

От седмици има протести в електроцентрали, петролни рафинерии, пристанища и инсталации за преработка на отпадъци. Стигна се до барикади и сблъсъци с полицията по време на демонстрации точно когато всички погледи са насочени към страната домакин на Евро 2016.

На пореден протест излязоха и френските железничари. Демонстранти на Гар дю Нор в Париж блокираха достъпа до специалния влак, превозващ Европейската купа, който пристигна след обиколка на 25 града. Трофеят остана три дни във всеки един от 10-те града, където се играят мачове от първенството.

Филип Нюн - профсъюзен член: Лично аз предпочитам трудовата реформа да беше оттеглена предварително и да има едно прекрасно първенство. Обичам футбола, но за съжаление виждам, че правителството упорства за влошаване условията за живот.

По данни на френските държавни железници стачката в сектора досега е коствала на компанията 300 милиона евро, колкото е била печалбата за 2015-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова специално по Софтуерно инжинерство във  Великотърносвкият университет
Нова специално по "Софтуерно инжинерство" във Великотърносвкият университет
Дебатът за и против излизането на Великобритания от ЕС
Дебатът за и против излизането на Великобритания от ЕС